В Белия дом изразяват загриженост, че преговорите за въоръжаване между Русия и Северна Корея напредват активно.

Това съобщи АП.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви на брифинг, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу се е опитал да убеди Пхенян да продаде артилерийски боеприпаси на Русия по време на посещението си в Северна Корея, пише Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун си размениха писма, в които обещаха да разширят сътрудничеството си. Съединените щати разполагат с разузнавателни данни, според които друга група руски служители е пътувала до Пхенян след посещението на министъра на отбраната.

Вашингтон и преди е предупреждавал, че Северна Корея може да предостави повече оръжия на Русия, чиито войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. Това е война, на която остро се противопоставят Съединените щати и европейските им съюзници, а Москва я нарича "специална военна операция".

По-рано този месец Съединените щати наложиха санкции на три организации, които обвиниха в участие в оръжейни сделки между Северна Корея и Русия.

Кърби заяви, че Северна Корея е доставила на Русия пехотни ракети и снаряди миналата година и оттогава Москва се опитва да се сдобие с допълнителни боеприпаси.

"Оставаме загрижени, че ... КНДР продължава да обмисля предоставянето на военна подкрепа на руските сили в Украйна", каза Кърби, като се позова на Северна Корея и цитира "нова информация", че такива преговори напредват.

По силата на потенциалните сделки, каза Кърби, Русия ще получи боеприпаси, които военните планират да използват срещу Украйна. Сделките биха могли да включват и суровини, които биха подпомогнали руската отбранителна индустриална база.

"Призоваваме КНДР да прекрати преговорите за доставка на оръжия с Русия и да спази публичните ангажименти на Пхенян да не доставя или продава оръжия на Русия", заяви Кърби.

В ООН американският посланик Линда Томас-Грийнфийлд направи изявление от името на САЩ, Япония, Южна Корея и Обединеното кралство, че всяка оръжейна сделка между Русия и Северна Корея би нарушила резолюциите на Съвета за сигурност.

САЩ, Япония и Южна Корея отварят "гореща линия" заради Китай и Северна Корея

САЩ, Япония и Южна Корея отварят "гореща линия" заради Китай и Северна Корея

Трите страни ще създадат пряка комуникация за сигурността