Бреговата охрана на Филипините е участвала в конфронтация с китайски кораби, които са извършили "опасни маневри" в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

Това е поредният инцидент от серия напрегнати морски взаимодействия между двете страни.

Той е настъпил, докато филипинската брегова охрана е изпълнявала едноседмичен патрул в стратегическия воден път, когато китайският външен министър Чин Ган посети Манила миналия уикенд, за да се срещне с филипинския си колега и президента Фердинанд Маркос-младши.

Китай има претенции спрямо по-голямата част от Южнокитайско море, през което всяка година преминават стоки на стойност около 3 трилиона долара. Филипините многократно призоваваха Пекин да преустанови "агресивните си действия" в района.

Китай обвини САЩ в умишлено изостряне на напрежението в Южнокитайско море

Китай обвини САЩ в умишлено изостряне на напрежението в Южнокитайско море

Нови искри между Пекин и Вашингтон

Бреговата охрана съобщава, че по време на мисията, изпълнявана между 18 и 24 април, е засякла над 100 "предполагаеми кораба на китайската морска милиция, клас корвета на ВМС на Народноосвободителната армия и два кораба на бреговата охрана на Китай" в рамките на изключителната икономическа зона на Филипините.

Допълва се, че един китайски плавателен съд е "извършил опасни маневри" на разстояние около 150 фута от филипински кораб. Два други кораба пък са демонстрирали "агресивна тактика", представляваща "значителна заплаха за безопасността и сигурността на филипинския кораб и неговия екипаж".

През февруари филипинската брегова охрана съобщи, че китайски кораб е насочил "военен лазер" към един от неговите плавателни съдове, изпълняващ мисия за снабдяване на войските в спорния воден път, като временно е заслепил екипажа му на мостика.

Пекин: САЩ да спрат с провокациите в Южнокитайско море, за да няма "инциденти"

Пекин: САЩ да спрат с провокациите в Южнокитайско море, за да няма "инциденти"

Китай ще предприеме мерки за защита на суверенитета си