Въоръжените сили на САЩ трябва да спрат да провокират Китай в Южнокитайско море, в противен случай ще носят отговорност за евентуални инциденти. За това предупреди говорителят на китайското министерство на отбраната Тан Кефей, цитиран от ТАСС.

Изказването му беше по повод американския разрушител Milius, за който се твърди, че е плавал в близост до контролираните от Китай Параселски острови в Южнокитайско море.

"Строго настояваме Съединените щати незабавно да спрат подобни провокации, в противен случай те ще носят пълната отговорност за всички сериозни последици от причиняването на потенциален инцидент", подчерта Тан.

Той увери, че Китайската народна освободителна армия ще предприеме всички необходими мерки за защита на националния суверенитет и сигурност и решително ще защитава мира и стабилността в Южнокитайско море.

Китай пак се оплака от американския разрушител в Южнокитайско море

Китай пак се оплака от американския разрушител в Южнокитайско море

Пекин настоява Вашингтон незабавно да прекрати провокациите

Миналия петък американският военен кораб с управляеми ракети премина край Параселските острови, като Пекин твърди, че това се е случило без разрешението на китайското правителство и в нарушение на суверенитета на Китай.

От своя страна САЩ посочват, че разрушителят е действал в съответствие с международното право, докато е провеждал операция за свобода на корабоплаването (FONOP).

Китай претендира за своя собственост почти целия стратегически воден път, през който всяка година преминават търговски стоки за около 5 трилиона долара и който съдържа изключително ценни рибни запаси и подводни минерални ресурси.

Филипините, Бруней, Малайзия, Виетнам и Тайван също имат претенции.

Самите САЩ нямат претенции към водите, но техни военноморски и военновъздушни сили патрулират водния път в продължение на десетилетия с мотива, че свободното въздухо- и корабоплаване е в интерес на страната.

САЩ отричат за прогонен от Пекин свой военен кораб в Южнокитайско море

САЩ отричат за прогонен от Пекин свой военен кораб в Южнокитайско море

Китай твърди, че е принудил американски разрушител да се отдалечи от Параселските острови