Съединените щати отхвърлиха твърденията на Пекин, че китайските военни са прогонили американски разрушител с управляеми ракети от територията около спорни острови в Южнокитайско море, съобщава "Асошиейтед прес".

От Седми флот на ВМС на САЩ отрекоха като "фалшиво" изявлението на командването на южния театър на Китай, че е принудило разрушителя Milius да се отдалечи от водите около Параселските острови - наричани от Китай Сиша.

"Американският кораб Milius провежда рутинна операция в Южнокитайско море и не е прогонен. Съединените щати ще продължат да въздухо-, корабоплават и оперират навсякъде, където международното право го позволява", подчерта лейтенант Лука Бакич.

Той не уточни дали корабът е действал в непосредствена близост до Параселските острови, които се намират в Южнокитайско море, на няколкостотин километра от бреговете на Виетнам и китайската провинция Хайнан, или дали е имало всякакъв вид конфронтация.

Китайски военни прогониха американски боен кораб от Южнокитайско море

Китайски военни прогониха американски боен кораб от Южнокитайско море

Напрежението между САЩ и Китай в района расте

Китай окупира Параселските острови, но териториални претенции спрямо тях имат също Тайван и Виетнам.

По-рано полковник Тиен Джунли, говорител на командването на южния театър на Китай, съобщи, че китайският флот е проследил разрушителя ​​Milius, след като той "незаконно навлезе в териториалните води на Китай край Сиша без одобрение от китайското правителство, подкопавайки мира и стабилността в Южнокитайско море".

Той посочи, че китайските военноморски и военновъздушни сили са принудили военния кораб на САЩ да напусне територията "в съответствие със закона".

"Войските на театъра ще поддържат състояние на висока бойна готовност през цялото време и ще предприемат всички необходими мерки за решителна защита на националния суверенитет, сигурност, както и на мира и стабилността в Южнокитайско море", категоричен бе полковникът.

Китай смъмри САЩ заради "демонстрации на сила" в Южнокитайско море

Китай смъмри САЩ заради "демонстрации на сила" в Южнокитайско море

Американски изтребител се е разбил при опит за приземяване

Инцидентът идва на фона на нарастващото напрежение между Китай и САЩ в региона.

Китай претендира за своя собственост почти целия стратегически воден път, през който всяка година преминават търговски стоки за около 5 трилиона долара и който съдържа изключително ценни рибни запаси и подводни минерални ресурси.

Филипините, Бруней, Малайзия, Виетнам и Тайван също имат претенции.

Самите САЩ нямат претенции към водите, но техни военноморски и военновъздушни сили патрулират водния път в продължение на десетилетия с мотива, че свободното въздухо- и корабоплаване е в интерес на страната.

Китай отблъснал американски военен кораб в Южнокитайско море

Китай отблъснал американски военен кораб в Южнокитайско море

Страната твърди, че корабът е навлязъл незаконно в нейни води