Китайските сили проследили и прогонили американски военен кораб, който навлязъл във водите близо до Параселските острови в Южнокитайско море, предаде Ройтерс.

От китайската армия твърдят, че корабът е навлязъл "незаконно" в китайски териториални води, нарушавайки суверенитета на страната.

"Тържествено изискваме от американската страна незабавно да прекрати подобни провокативни действия, в противен случай ще понесе сериозни последици", посочва се още в официалното съобщение за инцидента от китайска страна.

Военноморските сили на САЩ коментираха, че корабът им "отстоява навигационни права и свободи в близост до Параселските острови, в съответствие с международното право".

Съединените щати често провеждат т.нар. мисии за свобода на корабоплаването в Южнокитайско море, за да оспорят китайските териториални претенции.

Китай е установил военни постове на изкуствени острови във водите, през които минават жизненоважни транспортни пътища, а също така се намират газови находища и богати риболовни райони.

Южнокитайско море се превърна в едно от многото огнища на напрежение в отношенията между Китай и САЩ, като Вашингтон отхвърля това, което нарича "незаконни" териториални претенции на Пекин.

САЩ предупредиха Китай, че ще защитят Филипините в Южнокитайско море

САЩ предупредиха Китай, че ще защитят Филипините в Южнокитайско море

Прайс: Атака срещу филипински кораби ще доведе до ангажименти на САЩ за отбрана