САЩ предупредиха в петък Китай след противопоставяне в Южнокитайско море между Китай и Филипините, заявявайки, че застават до Манила на фона на "ескалация, която пряко заплашва регионалния мир и стабилност", съобщава "Ройтерс".

Пекин "не трябва да се намесва в законните филипински дейности в изключителната икономическа зона на Филипините", се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

В четвъртък Филипините осъдиха "най-категорично" действията на три кораба на бреговата охрана на Китай, които според тях са блокирали и използвали водни оръдия срещу лодки за снабдяване, насочени към окупиран от Филипините атол в Южнокитайско море.

САЩ предупреди, че ще удари Китай, ако атакува Филипините в Южнокитайско море

САЩ предупреди, че ще удари Китай, ако атакува Филипините в Южнокитайско море

Китай: Това е изключително безотговорно, изявлението на САЩ противоречи на обективни факти

"Съединените щати застават с нашите филипински съюзници в поддържането на базирания на правила международен морски ред и потвърждават, че въоръжена атака срещу филипински кораби в Южнокитайско море ще доведе до взаимни ангажименти на САЩ за отбрана", каза Прайс.

"Съединените щати силно вярват, че действията на КНР за отстояване на нейните обширни и незаконни морски претенции в Южнокитайско море подкопават мира и сигурността в региона", добави той.

Инцидентът стана, когато президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин обсъдиха редица въпроси в тричасов видео разговор.

 Австралия и страните от Югоизточна Азия обявиха нов стратегически пакт

Австралия и страните от Югоизточна Азия обявиха нов стратегически пакт

Байдън критикува Китай, САЩ със съюзници ще защитават свободата и демокрацията