Президентът на Филипините Родриго Дутерте възстанови военния договор със САЩ, съобщава "Ройтерс".

Пактът урежда присъствието на американски войски в страната.

Договорът за чуждестранни въоръжени сили определя правила за ротация на хиляди американски войници в и извън Филипините за военни учения и операции.

През февруари миналата година обаче Дутерте обяви, че прекратява договора, удължавайки валидността му все пак до декември.

Филипинският министър на отбраната Делфин Лоренцана заяви, че не е сигурен защо Дутерте е променил мнението си, но е взел решението за подновяване на пакта след срещата си с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Манила вчера.

Филипините прекратяват военния си договор със САЩ

Филипините прекратяват военния си договор със САЩ

"Като дипломатическа любезност няма да има други фактически съобщения"

Филипините са съюзник по договор на САЩ и няколко военни споразумения зависят от Договора за чуждестранни въоръжени сили.

Дутерте се зарече да прекрати пакта, след като САЩ отказаха виза на филипински сенатор, който е съюзник на президента. Той обаче многократно отменяше срока на действие на споразумението - последния път миналия месец, като го запазваше до края на годината.

За Съединените щати е важно присъствието на техни войски в региона не само за отбраната на Филипините, но и от стратегическа гледна точка, за противодействие на агресивното поведение на Китай.

Между Филипините и Китай тлее дългогодишно напрежение заради спорна акватория в Южнокитайско море.

Съединените щати този месец за пореден път предупредиха Пекин, че при нападение срещу филипинските сили в Южнокитайско море ще се задейства договорът за взаимна отбрана, сключен между САЩ и Филипините през 1951 г.

Филипините забраниха на двама сенатори от САЩ да влизат, обмислят нови визови ограничения за американците

Филипините забраниха на двама сенатори от САЩ да влизат, обмислят нови визови ограничения за американците

Дутерте не крие пренебрежението си към САЩ