Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин се договориха на виртуална среща да разгледат възможността за преговори за контрол на въоръженията, коментира съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, съобщава СиЕнБиСи.

Байдън и Си се съгласиха да "потърсят възможност да започнат и да продължат дискусията за стратегическата стабилност", каза Съливан във връзка с опасенията на САЩ относно натрупването на ядрени оръжия в Китай.

"Ще видите на множество нива засилване на ангажираността, за да се гарантира, че има предпазни парапети около това състезание, така че то да не се отклони в конфликт", каза Съливан в уебинар на Brookings Institution.

Съливан не уточни каква форма биха могли да бъдат дискусиите за стратегическата стабилност, но продължи: "Това не е същото като това, което имаме в руския контекст с официалния диалог за стратегическа стабилност, което е много по-зряло, има много по-дълбока история. Има по-малко зрялост за това в отношенията между САЩ и Китай, но двамата лидери обсъдиха тези въпроси и сега е задължение на нас да помислим за най-продуктивния начин да го продължим напред".

Вашингтон многократно призова Китай да се присъедини към Русия в нов договор за контрол на въоръженията.

Пекин казва, че арсеналите на другите две държави са много по-голмеи. Китай е готова да води двустранни диалози относно стратегическата сигурност "на основата на равенство и взаимно уважение".

Въпреки че разговаряха около 3-1/2 часа, двамата лидери направиха малко, за да стеснят различията, които породиха опасения от евентуален конфликт между двете суперсили.

Пентагонът: Китай увеличава 5 пъти ядрения си арсенал до 2030 г. - 1000 бойни глави

Пентагонът: Китай увеличава 5 пъти ядрения си арсенал до 2030 г. - 1000 бойни глави

Ядрена експанзия на Китай заплашва ядрения чадър, САЩ с Япония, Южна Корея и Европа ще прегледат ядрените си позиции

Съединените щати си представяха срещата да постави стабилност в отношенията, които стават все по-обезпокоени по редица въпроси, включително това, което Вашингтон смята за агресивни действия на Пекин спрямо Тайван, претендиран от Китай.

Запитан дали има някакъв напредък по отношение на напрежението около самоуправляващия се остров, Байдън каза: "Да. Ние ясно казахме, че подкрепяме договора за Тайван и това е всичко".

Байдън има предвид Закона за отношенията с Тайван, закон на САЩ, който изисква от Съединените щати да предоставят средства за защита на Тайван, въпреки че Вашингтон отдавна следва политика на "стратегическа неяснота" относно това дали ще се намеси военно в случай на китайска атака.

"Казах, че те трябва да решат... Тайван, не ние", добави Байдън по-късно. "Ние не насърчаваме независимостта."

Си каза на Байдън на срещата им, че Китай ще предприеме "решителни мерки", в случай че Тайван пресече червената линия на Пекин в търсене на независимост.

Съливан каза, че Си и Байдън са обсъдили широк спектър от глобални икономически въпроси, включително как Съединените щати и Китай могат да работят заедно, за да гарантират, че световните доставки на енергия и нестабилността на цените не застрашават възстановяването на световната икономика.

Си Дзинпин срещу напрежение като Студената война в Азиатско-Тихоокеанския регион

Си Дзинпин срещу напрежение като Студената война в Азиатско-Тихоокеанския регион

Икономическото възстановяване е най-неотложната задача, както и пълната Covid ваксинация във всички страни

На срещата Байдън притисна китайския си колега относно правата на човека, а Си предупреди, че Китай ще отговори на провокациите срещу Тайван.

Високопоставен служител на САЩ каза на брифинг след срещата, че целта на САЩ не е да облекчат напрежението, нито непременно това е резултатът и няма пробиви, които да се докладват.

Китайските държавни медии цитират неназовани източници от китайското външно министерство, според които двете страни ще облекчат ограниченията за достъп на журналисти от страните на другата.

Вестник China Daily каза, че преди виртуалната среща е постигнат консенсус относно журналистските визи, наред с други точки.

Говорител на Държавния департамент на САЩ даде подобни подробности, заявявайки, че Китай се е ангажирал да позволи на американски журналисти, които вече са в страната, да заминат свободно и да се върнат, което преди това не са били в състояние да направят. В него се казва, че Съединените щати планират да улеснят подобно отношение към китайските журналисти.

Китай и САЩ се споразумяха да облекчат ограниченията за журналисти

Китай и САЩ се споразумяха да облекчат ограниченията за журналисти

И двете правителства ще увеличат валидността на журналистическите визи от 3 месеца на 1 година