Азиатско-тихоокеанският регион не трябва да се връща към напрежението от ерата на Студената война, каза китайският президент Си Дзинпин на среща на регионални дипломати и бизнес лидери, съобщава ЕйБиСи.

Във видео съобщение до форума на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC), Си каза, че регионът трябва "да бъде насочен към бъдещето, да върви напред и да отхвърли практиките на дискриминация и изключване на други".

"Опитите за теглене на идеологически линии или образуване на малки кръгове на геополитически основания са неизбежно провалени", каза той.

"Азиатско-тихоокеанският регион не може и не трябва да се върне в конфронтацията и разделението от ерата на Студената война".

Забележките на Си са очевидна препратка към усилията на САЩ със съюзници и партньори в региона - като Австралия - да противодействат на това, което Вашингтон вижда като нарастващото икономическо и военно влияние на Китай.

Блинкън: САЩ и съюзниците ще действат, ако Китай нападне Тайван

Блинкън: САЩ и съюзниците ще действат, ако Китай нападне Тайван

За много държави в региона и извън него нарушаване на статуквото е значителна заплаха за мира

Австралия е член на няколко регионални групи със САЩ, включително Quad с Япония и Индия, съюза ANZUS с Нова Зеландия и наскоро сформирания съюз AUKUS с Обединеното кралство.

Военният дипломатически обмен на САЩ с Китай в началото на администрацията на Джо Байдън изнерви някои съюзници. Американски служители вярват, че прякото ангажиране с Си е най-добрият начин да се предотврати прерастването на отношенията между двете най-големи икономики в света към реален конфликт.

Китайските военни съобщиха във вторник, че са провели патрул за бойна готовност в посока Тайванския проток, след като министерството на отбраната осъди посещението на делегация на Конгреса на САЩ в Тайван.

Патрулът беше насочен към това, което китайските военни казаха в изявление, че са "сериозно погрешни" думи и действия на "съответните страни" по въпроса за Тайван и дейността на силите за независимост в Тайван.

Напрежението през пролива нараства през последните месеци, като Тайван се оплаква от година или повече от повтарящи се мисии на китайските военновъздушни сили близо до самоуправляващия се остров, който Пекин твърди за свой.

Бившият премиер Пол Кийтинг вчера предупреди австралийското правителство да внимава да не бъде въвлечено във военен конфликт за Тайван.

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

"Битката за Тайван" - Австралия е готова за конфликт, но това би било пагубно за региона

Си Дзинпин коментира, че постигането на икономическо възстановяване е най-неотложната задача за региона.

Той добави, че страните трябва да запълнят разликата във ваксинациите срещу COVID-19.

"Трябва да превърнем консенсуса, че ваксините са глобално обществено благо в конкретни действия, за да гарантираме тяхното справедливо разпространение", каза той.

Виртуалната среща на върха е част от едноседмична поредица от конференции на APEC, която ще завърши със среща на върха в петък и събота, организирана изцяло онлайн от Нова Зеландия.

Изменението на климата е ключова точка от дневния ред на срещата на върха, която се провежда успоредно със срещата на ООН COP26 в Глазгоу.

В рязък контраст със засилената реторика между двете страни по въпросите на сигурността, двата най-големи замърсителя с емисии на въглероден диоксид в света публикуваха съвместно изявление, в което излагат планове за съвместна работа за намаляване на емисиите.

В речта си пред срещата на върха на АРЕС Си подчерта значението на управлението на изменението на климата за гарантиране на устойчивост и каза, че Китай ще постигне целите си за въглероден неутралност в рамките на срока, който е определил.

COP26 предпазливо посреща неочакваното споразумение за климата между САЩ и Китай

COP26 предпазливо посреща неочакваното споразумение за климата между САЩ и Китай

Настоящото състояние на геополитиката между Китай и САЩ е ужасно