Активисти и политици предпазливо приветстваха неочакваната декларация между САЩ и Китай, обещаваща да засили сътрудничеството в областта на климата през следващото десетилетие, съобщава БиБиСи.

Китай и САЩ се споразумяха да засилят сътрудничеството в областта на климата през следващото десетилетие, в изненадващо съобщение на срещата на върха COP26 в Глазгоу. Двата най-големи отделящи емисии на CO2 в света се ангажираха да действат.

В декларацията се казва, че и двете страни ще "припомнят своя твърд ангажимент да работят заедно" за постигане на целта за температура от 1,5 градуса, заложена в Парижкото споразумение от 2015 г. Те призоваха за засилени усилия за запълване на "значителната пропаст", която остава за постигане на тази цел.

ЕС и ООН определиха този ход като окуражаващ и важна стъпка, но Грийнпийс каза, че и двете страни трябва да покажат повече ангажираност.

Съобщението на двамата глобални съперника бе направено на текущата среща на върха COP26 за климата в Глазгоу. Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин да проведат виртуална среща най-рано следващата седмица.

Учените казват, че ограничаването на повишаването на глобалната температура до 1,5C ще помогне на човечеството да избегне най-лошите въздействия на климата. Това се сравнява с прединдустриалните температури.

COP26 настоява от страните да намалят повече емисиите до 2022-а

COP26 настоява от страните да намалят повече емисиите до 2022-а

Три години предсрочно

В отговор на декларацията между САЩ и Китай, Женевиев Марикъл, директор на американската политика за климата в групата за натиск WWF, каза: "Това съобщение идва в критичен момент на COP26 и предлага нова надежда, че с подкрепата на тези две и повечето критични гласове, може да успеем да ограничим изменението на климата до 1,5 градуса".

Международният изпълнителен директор на Грийнпийс Дженифър Морган също приветства декларацията, но предупреди, че и двете страни трябва да покажат по-голям ангажимент за постигане на целите в областта на климата.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че съобщението е "важна стъпка в правилната посока".

Върховният представител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс каза, че е "наистина окуражаващо" да видим, че Китай и САЩ работят заедно. "Това също така показва, че САЩ и Китай знаят, че тази тема надхвърля други въпроси. И със сигурност ни помага тук в COP да постигнем споразумение", добави той.

Междувременно Кевин Ръд, бивш австралийски министър-председател, а сега президент на Азиатското общество, което работи върху глобалните споразумения за изменението на климата, каза пред БиБиСи, че споразумението "не е промяна в играта", но все пак е голяма крачка напред.

"Настоящото състояние на геополитиката между Китай и Съединените щати е... ужасно, така че фактът, че можете да извлечете това специфично за климата споразумение за сътрудничество между Вашингтон и Пекин в момента, е важна част от инерцията", каза той.

Бяха договорени стъпки по редица въпроси, включително емисиите на метан, прехода към чиста енергия и декарбонизация. Водещият китайски преговарящ по климата Се Дженхуа каза пред репортери, че по отношение на изменението на климата "има повече съгласие между Китай и САЩ, отколкото разминаване".

Китай отказа да се присъедини към споразумение по-рано тази седмица за ограничаване на метана - вреден парников газ, но вместо това обеща да разработи "национален план" за справяне с проблема.

Джон Кери, американският пратеник по климата, който каза, че докато САЩ и Китай имат много различия, сътрудничеството по въпросите на климата е жизненоважно. "Всяка стъпка има значение в момента и ни предстои дълго пътуване", каза той.

Китай е най-големият източник на въглероден диоксид в света, следван от САЩ. През септември Си обяви, че Китай ще се стреми към въглеродна неутралност до 2060 г., с план за достигане на пикови емисии преди 2030 г.

Байдън: Китай и Русия бойкотираха COP26

Байдън: Китай и Русия бойкотираха COP26

Пита защо лидерите не са присъствали на конференцията за климата

Може би най-важната улика за значението на това съвместно изявление е в последната част от заглавието - съвместна декларация за засилване на действията по климата през 2020-те години.

Ако светът иска да запази температурния праг от 1,5°C, тогава стъпките, предприети за ограничаване на въглеродните емисии през следващите девет години, са абсолютно критични.

Въпреки че Китай не е склонен да се справи с вътрешните си въглищни емисии в краткосрочен план, това изявление е признание за неотложните действия.

Така че договорените съвместни стъпки - за метан, гори и трансфер на технологии - са важни символично, а също и потенциално от гледна точка на емисиите.

Споразумението е и признание от двете страни, че има огромна разлика между усилията на страните да ограничат емисиите до момента и това, което науката казва, че е необходимо за един по-безопасен свят.

Затварянето на тази празнина означава силно споразумение тук, в Глазгоу. Времето на това изявление, независимо от съдържанието, със сигурност дават тласък.

COP26 е най-голямата конференция по изменението на климата след значимите преговори в Париж през 2015 г. От около 200 страни са поискани плановете им да намалят емисиите на парникови газове, които причиняват глобалното затопляне, до 2030 г.

Байдън помага на климата с възобновяема и ядрена енергия, и с малки модулни реактори

Байдън помага на климата с възобновяема и ядрена енергия, и с малки модулни реактори

САЩ и Румъния започват изграждане на първа по рода си АЕЦ с малък модулен реактор в Румъния