Министерството на отбраната на Китай заяви, че днес за пореден път е трябвало да наблюдава и да прогони американския разрушител Milius, навлязъл в териториалните му води в Южнокитайско море близо до Параселските острови, съобщава "Ройтерс".

"Строго изискваме от САЩ незабавно да прекратят подобни провокативни действия, в противен случай ще понесат сериозните последици от непредвидените инциденти", предупреди говорител на китайското министерство на отбраната.

От своя страна военноморските сили на САЩ заявиха, че разрушителят с управляеми ракети отстоява своите навигационни права и свободи.

"Незаконните и всеобхватни морски претенции в Южнокитайско море представляват сериозна заплаха за свободата на моретата, включително свободата на корабо- и въздухоплаване, свободната и безпрепятствената търговия и свободата на икономическите възможности за страните в Южнокитайско море", посочват от Седми флот на ВМС на САЩ.

Китайски военни прогониха американски боен кораб от Южнокитайско море

Китайски военни прогониха американски боен кораб от Южнокитайско море

Напрежението между САЩ и Китай в района расте

Те допълват, че силите на САЩ действат ежедневно в Южнокитайско море.

Днес е вторият пореден ден на противопоставяне между двете суперсили на фона на нарастващото напрежение в Южнокитайско море.

Китай претендира за своя собственост почти целия стратегически воден път, през който всяка година преминават търговски стоки за около 5 трилиона долара и който съдържа изключително ценни рибни запаси и подводни минерални ресурси.

Филипините, Бруней, Малайзия, Виетнам и Тайван също имат претенции.

Самите САЩ нямат претенции към водите, но техни военноморски и военновъздушни сили патрулират водния път в продължение на десетилетия с мотива, че свободното въздухо- и корабоплаване е в интерес на страната.

САЩ отричат за прогонен от Пекин свой военен кораб в Южнокитайско море

САЩ отричат за прогонен от Пекин свой военен кораб в Южнокитайско море

Китай твърди, че е принудил американски разрушител да се отдалечи от Параселските острови