Япония, Филипините и Съединените щати си сътрудничат за защита на свободата на Южнокитайско море. Това заяви японският премиер Фумио Кишида, цитиран от "Ройтерс".

Освен това той се ангажира страната му да помогне за подобряване на способностите за сигурност на Манила.

"В Южнокитайско море е в ход тристранно сътрудничество за защита на свободата на мореплаването", посочи Кишида в обръщение пред конгреса на Филипините в столицата Манила.

Кишида и президентът Фердинанд Маркос-младши вчера се договориха да започнат преговори за споразумение за реципрочен достъп на войски за укрепване на военното сътрудничество на фона на все по-настъпателния Китай в региона.

Филипините и Япония - двама от най-близките азиатски съюзници на Съединените щати, заеха твърда позиция срещу агресивното поведение на китайски кораби на фона на продължаващите от десетилетия спорове за морския суверенитет.

Китай скастри САЩ да не се месят в проблемите му с Филипините

Китай скастри САЩ да не се месят в проблемите му с Филипините

След заявката на Вашингтон, че ще брани Манила

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, включително части от изключителните икономически зони на Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините и Виетнам. През 2016 г. Постоянният арбитражен съд се произнесе, че исковете на Китай нямат правно основание.

"Япония ще продължи да допринася за подобряването на способностите за сигурност на Филипините, като по този начин спомага за регионалния мир и стабилност", отбеляза Кишида.

През март Япония наблюдава американско-филипинските военни учения, а през юни бреговата охрана на Филипините и Япония за първи път проведоха учения заедно.

Филипините обвиняват Китай, че е нахлул в техните води

Филипините обвиняват Китай, че е нахлул в техните води

Филипините, и Китай в пререкания за плитчината Скарбъроу

"Нека чрез тези усилия защитим морския ред, който се ръководи от закони и правила, а не със сила", настоя Кишида, който през декември обяви най-голямото натрупване на военни способности на Япония в опит за противодействие на нарастващата военна мощ на Китай.

Япония няма претенции към Южнокитайско море, но има спор с Китай в Източнокитайско море.

Кишида заяви, че Япония се е съгласила да предостави радари за крайбрежно наблюдение на Филипините - първият проект за сътрудничество в света в рамките на програмата за официална помощ за сигурността, насочена към подпомагане на засилването на способностите за възпиране на страните партньори на Токио.

"Япония възнамерява да задълбочи още повече стратегическото сътрудничество с Филипините в бъдеще", увери Кишида.

По негови думи отношенията на страната му с Филипините са достигнали "златен век".

Миналия месец Китай и Филипините взаимно си отправиха обвинения за сблъсък в спорните води на Южнокитайско море, след като китайски кораби блокираха филипински плавателни съдове, снабдяващи силите там.