Съвместни морски и въздушни патрули в Южнокитайско море на Филипините и армията на Съединените щати започнаха днес. Това обяви филипинският президент Фердинанд Маркос-младши, цитиран от "Ройтерс".

Той определи този ход като "значима инициатива".

Новината идва на фона на бързото укрепване на връзките между двете съюзнически страни по договора за отбрана, включително с решение за удвояване на броя на филипинските бази, достъпни за американската армия.

"Тази значима инициатива е доказателство за нашия ангажимент да засилим оперативната съвместимост на своите въоръжени сили при провеждането на морски и въздушни патрули", написа Маркос в социалната мрежа "Екс".

Патрулирането ще се извърши край остров Мавулис, който е най-северната точка на Филипините, разположен на около 100 км от Тайван.

САЩ разполагат нови четири военни база във Филипините

САЩ разполагат нови четири военни база във Филипините

Общият им брой в регионна става девет

Ден по-рано Маркос заяви на форум в Хавай, че ситуацията в Южнокитайско море е станала "по-страшна от преди", тъй като китайската армия се приближава все по-близо до бреговата линия на Филипините.

Патрулите вероятно ще подразнят Китай, който предупреди Филипините да не извършват дейности със САЩ, тъй като това би могло да разпали напрежението в региона.

Отношенията между Китай и Филипините се обтегнаха при настоящия президент на островната държава, който засили оплакванията си от "агресивното" поведение на Китай, като същевременно възобнови силните отношения с единствения договорен съюзник на Филипините - Съединените щати.

Съвместните морски и въздушни патрули ще започнат в района край островите Батанес и ще се насочат на запад към Южнокитайско море.

От страна на Филипините ще участват три военни кораба, два леки бойни самолета FA-50 и лек щурмови самолет A-29B Super Tucano, а Съединените щати ще мобилизират крайбрежен боен кораб и морски патрулен и разузнавателен самолет P9-A.

Филипините и САЩ провеждат съвместно плаване в Южнокитайско море

Филипините и САЩ провеждат съвместно плаване в Южнокитайско море

Сътрудничество между САЩ и Филипините идва в момент на повишено напрежение между Манила и Пеки