Филипините се обърнаха към съседски страни, като Малайзия и Виетнам, за обсъждане на отделен кодекс за поведение по отношение на Южнокитайско море. Това заяви президентът Фердинанд Маркос-младши, цитиран от "Ройтерс".

Той отбеляза ограничен напредък към постигане на по-широко регионално споразумение с Китай.

Отношенията между двете страни се обтегнаха при настоящия президент на Филипините, който засили оплакванията си от "агресивното" поведение на Китай, като същевременно възобнови силните отношения с единствения договорен съюзник на Филипините - Съединените щати.

Маркос заяви, че ескалиращото напрежение в Южнокитайско море изисква Филипините да си партнират със съюзници и съседи, за да поддържат мира в натоварения воден път. По негови думи ситуацията в момента е "по-страшна".

"Все още очакваме кодекса за поведение между Китай и АСЕАН, но напредъкът е доста бавен за съжаление", отбеляза той, имайки предвид усилията на групата от страни от Югоизточна Азия.

Филипините отричат китайската брегова охрана да е прогонила техен военноморски кораб

Филипините отричат китайската брегова охрана да е прогонила техен военноморски кораб

Военният началник на Филипините определи изявлението на Китай като "пропаганда"

"Поехме инициативата да се обърнем към останалите страни около АСЕАН, с които имаме съществуващи териториални конфликти, като една от тях е Виетнам, а друга - Малайзия, и да създадем наш собствен кодекс на поведение", допълни президентът. "Надяваме се, че това ще се разрасне и ще обхване и други страни от АСЕАН".

Изявлението на Маркос идва след срещата му в петък с китайския президент Си Дзинпин в кулоарите на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Сан Франциско.

Двамата лидери обсъдиха начини за намаляване на напрежението в спорните стратегически води след редица случаи на конфронтация през тази година.

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Карта обозначава териториалните претенции на Китай в региона

През последните няколко години АСЕАН и Китай работиха за създаване на рамка за договаряне на кодекс на поведение, като този план датира още от 2002 г. Прогресът обаче е бавен въпреки ангажиментите на всички страни за напредък и ускоряване на процеса.

Разговорите по компонентите на кодекса все още не са започнали. Има опасения доколко Китай, който има териториални претенции върху по-голямата част от Южнокитайско море, е ангажиран със задължителен набор от правила, които държавите от АСЕАН искат да приведат в съответствие със съществуващото международно право.

Манила и Пекин водят териториални спорове от години, тъй като Китай става все по-настоятелен по отношение на морските си претенции, което буди тревога сред съседни страни и други нации, опериращи по ключовия търговски път, като Съединените щати.