Съвместните патрули на Филипините със Съединените щати в Южнокитайско море са в рамките на правата на Манила и тя ще продължи да подкрепя свободния и отворен Индо-Тихи океан. Това заяви днес съветникът по националната сигурност на страната Едуардо Аньо, съобщава "Ройтерс".

Държавата от Югоизточна Азия отхвърля твърдението на Китай от четвъртък, че Филипините са привлекли "чужди сили" да патрулират в Южнокитайско море .

"Филипините не създават проблеми", каза министърът на отбраната Гилберто Теодоро пред репортери. Нашите интереси са да защитим правата си. Той добави, че ще има повторения на съвместните патрули.

Китай и Филипините се обвиняват взаимно за сблъсък в Южнокитайско море

Китай и Филипините се обвиняват взаимно за сблъсък в Южнокитайско море

Китайски плавателни съдове блокираха филипински лодки в оспорваната Втора Томасова плитчина

През февруари Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши одобри разширяване на военното присъствие на САЩ във Филипините, за да се добавят четири нови бази към съществуващите пет обекта съгласно Споразумението за засилено сътрудничество в отбраната от 2014 г. между дългогодишните съюзници по договора.

Двете страни проведоха съвместни патрули от вторник до четвъртък във води близо до Тайван и Южнокитайско море в рамките на изключителната икономическа зона на Манила.

Китай смята, че има права върху по-голямата част от Южнокитайско море, като водите за която претендира се застъпва с изключителните икономически зони на другите страни, които имат амбиции там: Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините и Виетнам.

Арбитражно решение от 2016 г. обезсили иска на Китай, но страната не призна решението на съда.

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Карта обозначава териториалните претенции на Китай в региона