Филипините са привлекли "чужди сили" да патрулират в Южнокитайско море и създават проблеми от вторник. Това заявиха от командването на китайските военни днес, съобщава "Ройтерс". Най-вероятно става дума за съвместните морски патрули със САЩ.

Китайските военни следва да поддържат висока бдителност, както и да защитават националния суверенитет, морските права и интереси на страната си и мира и стабилността в Южнокитайско море.

Филипинските власти обявиха, че тяхната армия и САЩ са започнали съвместни патрули във вторник във води близо до Тайван.

Китайски военни самолети притесняват Тайван предизборно

Китайски военни самолети притесняват Тайван предизборно

11 самолета пресякоха чувствителната средна линия на Тайванския проток

"Китай даде ясна позиция на Филипините и САЩ, че съвместните филипинско-американски патрули не трябва да подкопават териториалния суверенитет и морските права и интереси на Китай", каза говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг в сряда.

Филипинското външно министерство и службата на съветника по националната сигурност не отговориха веднага на искане за коментар.

Отношенията между Китай и Филипините се влошиха по отношение на Южнокитайско море при филипинския президент Фердинанд Маркос младши, докато Манила се насочва към по-тесни връзки със САЩ, които подкрепят нацията от Югоизточна Азия в нейните морски спорове с Китай.

Припомняме, че за пореден път Филипините обвиниха Китай в нарушаване на морските им граници в началото на месеца.

Филипините искат да си разменят военни сили с Япония заради заплахата от Китай

Филипините искат да си разменят военни сили с Япония заради заплахата от Китай

И двете страни имат морски териториални спорове с Китай