Тайван отново съобщи за китайска военна активност около територията си днес, след като 11 самолета пресякоха чувствителната средна линия на Тайванския проток. На фона на това тече предизборната кампания на острова, съобщава "Ройтерс".

Демократично управляваният Тайван, за чиято територия претендира Китай, се оплаква през последните четири години от редовни китайски военни патрули и учения близо до острова. Пекин се опитва да окаже натиск върху Тайпе относно претенциите му за суверенитет.

В Тайван предстоят президентски и парламентарни избори на 13 януари и кандидатите трябва да се регистрират в избирателната комисия тази седмица, за да участват.

Управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), която Пекин смята за сепаратистка, регистрира кандидатурата си за президент във вторник, въпреки че опозицията е затънала в несъгласие относно потенциална съвместна кандидатура.

Бивш тайвански посланик в САЩ се кандидатира за вицепрезидент

Бивш тайвански посланик в САЩ се кандидатира за вицепрезидент

Китайската служба по въпросите на Тайван в сряда обяви това за "двоен акт за независимост",

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че от ранния следобед в сряда е засякло изтребители J-10 и J-16, както и бомбардировачи H-6 и други самолети, изпълняващи задгранични мисии. Единадесет от тези самолети пресякоха средната линия на Тайванския пролив и извършиха "съвместни патрули за бойна готовност" с китайски военни кораби, добави министерството.

Средната линия на пролива преди това е служила като неофициална бариера между двете страни, но сега китайските самолети редовно я прелитат. Тайван изпрати собствени сили за наблюдение, каза министерството.

Министерството на отбраната на Китай не отговори на обаждания за коментар. Пекин твърди, че дейностите му близо до Тайван са насочени към предотвратяване на "сговор" между тайванските сепаратисти и Съединените щати, както и за защита на териториалната цялост на Китай.

Правителството на Тайван, което многократно е предлагало преговори с Пекин, отхвърля претенциите му за суверенитетът на острова и настоява, че само хората на острова могат да решат бъдещето си.

Основната опозиционна партия в Тайван, Гоминдан, традиционно подкрепя тесни връзки с Пекин и обеща да поднови диалога с Китай, ако спечели изборите.

Байдън: САЩ и Китай възстановиха военните контакти

Байдън: САЩ и Китай възстановиха военните контакти

Тайван е основен въпрос на разговорите