Китай планира да повиши възрастта си за пенсиониране поетапно, за да се справи с бързо застаряващото население на страната, съобщава Ройтерс.

Джин Вейганг, президент на Китайската академия на науките за труда и социалното осигуряване, заяви, че Китай гледа към прогресивен, гъвкав и диференциран път на повишаване на възрастта за пенсиониране. Хората, които наближават пенсионната възраст, ще трябва само да забавят пенсионирането си с няколко месеца. Младите хора може да се наложи да работят няколко години повече, но ще имат дълъг период на адаптация и преход, уточни той.

Най-важната характеристика на реформата е да позволи на хората да изберат кога да се пенсионират според техните обстоятелства и условия.

Китай все още не е обявил официално промяна на възрастта за пенсиониране, която е сред най-ниските в света - 60 за мъжете, 55 за жените на държавна служба и 50 за жените, работещи във фабрики.

Ли Цян, новият премиер на страната, посочи, че правителството ще проведе щателни проучвания и анализи, за да разгърне политика, която да бъде благоразумна в дискурса.

Населението на Китай от 1,4 милиарда души намалява и застарява, отчасти поради политика, която ограничава двойките до едно дете от 1980 г. до 2015 г., натискът върху пенсионните бюджети ескалира, създавайки по-голяма спешност за политиците да се справят със ситуацията.

Националната здравна комисия на Китай очаква кохортата от хора на възраст 60 и повече години да нарасне от 280 милиона до повече от 400 милиона до 2035 г. Средната продължителност на живота се е повишила от около 44 години през 1960 г. до 78 години към 2021 г., по-висока от тази в Съединените щати, и се очаква да надхвърли 80 години до 2050 г.

В момента всеки пенсионер се издържа от вноските на петима работници. Съотношението е наполовина от това, което беше преди десетилетие. Демографи и икономисти казват, че сегашната пенсионна система, която разчита на намаляваща активна работна сила, за да изплаща пенсиите на нарастващ брой пенсионери, е неустойчива и трябва да бъде реформирана.