Руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин и специалният представител на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей заявиха, че е невъзможно да се обсъжда уреждане на Украйна без участието на Москва.

Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на руското външно министерство от неделя.

Китайският пратеник се срещна с Галузин по време на второто си пътуване до Европа за насърчаване на политическо уреждане на украинската криза. Обиколката ще включва също Полша, Украйна и Германия.

"Проведе се много ангажирана и задълбочена размяна на мнения по темата за украинската криза", се казва в изявлението на руското външно министерство, публикувано на уебсайта му.

Било е заявено, че всяко обсъждане на политическо и дипломатическо уреждане е невъзможно без участието на Русия и отчитането на нейните интереси в сферата на сигурността.

В края на февруари, австрийският канцлер Карл Нехамер поиска и Русия на масата за преговори с Украйна. 

Австрийският канцлер иска и Русия на масата за преговори с Украйна

Австрийският канцлер иска и Русия на масата за преговори с Украйна

"Ако е полезно, ако помогне, бих го направил отново", заяви канцлерът за среща с Путин

Припомняме, че в края на февруари Пекин твърдо се противопоставя Съединените щати да налагат санкции на китайски предприятия по причини, свързани с Русия. Това съобщи китайското министерство на търговията.

От ведомството предупредиха, че Китай ще предприеме необходимите мерки за твърда защита на законните права и интереси на китайските предприятия.

В петък администрацията на Джо Байдън обяви нови търговски ограничения за 93 субекта от Русия, Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Киргизстан, Индия и Южна Корея за подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна.

Този ход, предприет ден преди втората годишнина от войната в Украйна, по същество забранява доставките от САЩ за санкционираните субекти - осем от Китай, 63 от Русия, 16 от Турция и четири от ОАЕ.