Китай не възнамерява да започва никакви многостранни преговори за стратегически нападателни оръжия. Това съобщи в петък официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Джао Лицзян, коментирайки изявлението на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова по отношение на пресиления проблема за присъединяването на Китай към Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ), съобщава ТАСС.

"Нов СТАРТ остава важен ядрен договор между Русия и Съединените щати и изисква повишено внимание. Той е в основата на стратегическата сигурност за двете страни, както и на глобалната стратегическа стабилност. Китай няма намерение да влиза в никакви тристранни преговори за контрол на оръжията."

САЩ готови да сътрудничат с Русия и Китай за контрола на въоръженията

САЩ готови да сътрудничат с Русия и Китай за контрола на въоръженията

Условието им е обаче те да спазват задълженията си

Представителят на китайското външно министерство отбеляза също, че Русия и САЩ "са собственици на най-големите ядрени арсенали" и трябва да носят специална отговорност за тяхното намаляване, създавайки условия за други страни да се присъединят към многостранни сделки за контрол на оръжията.

В четвъртък говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва смята за напълно пресилен проблема за присъединяването на Китай към Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.

Тя подчертава, че Русия е готова да подкрепи всички многостранни схеми, които могат да допринесат за укрепване на международната сигурност и стабилност, но те не трябва да се прилагат на доброволна основа, а трябва да отчитат интересите и опасенията на всички потенциални участници.

Лавров: САЩ демонстрира агресивен външнополитически егоцентризъм

Лавров: САЩ демонстрира агресивен външнополитически егоцентризъм

"Удължаването на договора би било разумна стъпка... избягване на пълен срив на механизмите"

Нов СТАРТ е подписан от Русия и САЩ през 2010 г. Той остава валиден 10 години (до 5 февруари 2021 г.), освен ако не бъде заменен с последващо споразумение.

Документът може да бъде удължен за не повече от пет години, тоест до 2026 г. по взаимно съгласие на страните. Москва призовава Вашингтон да не отлага решението за удължаване на договора и го характеризира като златен стандарт в областта на разоръжаването.

Отговаряйки на въпрос на ТАСС на 4 ноември, американският президент Доналд Тръмп увери, че САЩ биха искали да сключат ново споразумение за контрол на оръжията с Русия, Китай и, вероятно, с няколко други страни.

На допълнителния въпрос дали САЩ биха искали да удължат договора, Тръмп не отговори. Държавният департамент каза по-рано, че САЩ искат да проведат същия стратегически диалог за стабилност с Китай, както и с Русия, въпреки отказа на Пекин да участва в преговорите за контрол на оръжията.

Краят на Нов СТАРТ стимулира САЩ и Русия да произвеждат повече ядрени оръжия

Краят на Нов СТАРТ стимулира САЩ и Русия да произвеждат повече ядрени оръжия

Нова надпревара във въоръжаването