Единадесет китайски военни кораба са плавали в Източен Индийски океан този месец в контекста на конституционна криза в малката тропическа островна верига Малдивите, която е в извънредно положение, съобщава "Ройтерс".

Флотилия от разрушители, най-малко една фрегата и три поддържащи танкера са навлязли в региона, съобщава "Сина". "Ако погледнете военните кораби и друго оборудване, разликата между индийската и китайската флота не е голяма", коментира китайската медия, цитирана от "Ройтерс".

Не се посочва кога е разположена флотата или за колко време.

Обявиха извънредно положение на Малдивите

Обявиха извънредно положение на Малдивите

Силите за сигурност превзеха Върховния съд…

Индия, която има отдавнашни политически и военни връзки с островите, се стреми да отблъсне разширяващото се присъствие на Китай в преобладаващо мюсюлманската страна, с население около 400 000 души.

Опозиционни лидери в Малдивите призовават Индия да се намеси в кризата. Министерството на отбраната на Китай не коментира информацията.

Китай по-рано този месец посъветва китайските граждани да избягват посещения в Малдивите, докато политическото напрежение не бъде решено.

Китай търпи критики от Запада заради военно присъствие в съседното южнокитайско море, където изгражда и разширява острови и рифове. Китай претендира за по-голямата част от морето, където Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също имат претенции.