Китай заяви във вторник, че е предупредил Съединените щати относно пакета с оръжейна помощ за Тайван, призовавайки Вашингтон да не продължава да върви по този "погрешен и опасен" път, предава "Ройтерс".

САЩ разкри пакет от помощ за Тайван на стойност до 345 милиона долара в петък, след като Конгресът разреши до 1 милиард долара помощ за оръжия за острова като част от бюджета за 2023 г.

Говорител на китайското министерство на отбраната, Тан Кефей, каза, че САЩ трябва да спрат всички форми на "военно споразумение" с Тайван.

"Тайванският въпрос засяга основните интереси на Китай и е червена линия, която не може да бъде прекрачена в отношенията между Китай и САЩ", каза Тан в изявление.

Пекин твърди, че демократично управляваният остров е негова територия и многократно предупреждава срещу всякакви форми на "официален обмен" между Вашингтон и Тайпе. Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет и казва, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си.

Съединените щати, най-важният доставчик на оръжие за Тайван, са задължени по закон да осигурят на острова средствата за защита, въпреки липсата на официални дипломатически връзки и гнева, който подобни продажби на оръжия предизвикват в Пекин.

Висш генерал на САЩ каза през юли, че той и съюзниците трябва да ускорят доставките на оръжия за Тайван през следващите години, за да помогнат на острова да се защити.

Китайската армия също демонстрира сила около острова, като наскоро изпрати десетки изтребители, бомбардировачи и други самолети, включително дронове, в небето на юг на Тайван, показват данни на министерството на отбраната на Тайван.

Китай: САЩ превръщат Тайван в буре с барут

Китай: САЩ превръщат Тайван в буре с барут

Пекин осъди новата военна помощ на Вашингтон за острова