16 китайски военни кораба бяха забелязани във водите около Тайван за период от 24 часа в края на миналата седмица. Това съобщи Министерството на отбраната на Тайван.

Дейността на Военноморския флот на китайската Народна освободителна армия приключва в 6 сутринта местно време в събота. Това бележи най-големият брой кораби откакто Министерството на отбраната на острова публикува активността на Китай около острова.

Преди това 73 китайски бойни самолети прелитаха покрай средната линия на Тайванския пролив или в ключовите региони на зоната за идентификация и ПВО на Тайван. През същия този период се съобщава за девет кораба във водите около острова.

Китай проведе мащабно военно учение край Тайван

Китай проведе мащабно военно учение край Тайван

32 самолета са навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван

Според Карл Шустър, анализатор и бивш директор на операциите в Съвместния разузнавателен център на Тихоокеанското командване на САЩ, "Това е нарастващо военно усилие". Той каза още, че очаква да се увеличи натиска върху Тайван. "Ще станем свидетели на повече такива учения и догодина ще бъдат по-сложни и по-големи по отношение на участващите звена и степента на техните дейности", обясни той. Шустер не отрече, че е възможна евентуална китайска инвазия в Тайван.

Китайските държавни медии в неделя похвалиха военноморската дейност. Китайският вестник Global Times отбелязва, че тя "чупи рекорда за броя на корабите, разположени в ученията в региона".

"Анализаторите казаха в неделя, че неотдавнашните интензивни учения демонстрират възможностите на армията за обкръжаване на острова", се казва в материала.

Нито министерството на отбраната на Тайван, нито статията на Global Times дадоха подробности какви военни кораби има във водите около Тайван.

Китай пак се ядоса от планирана визита на тайвански лидер в САЩ

Китай пак се ядоса от планирана визита на тайвански лидер в САЩ

През август се очаква тайванският вицепрезидент да премине транзитно през САЩ напът за Парагвай