Китай предупреди Южна Корея и Съединените щати да не "предизвикват конфронтация" с Пхенян, съобщава "Франс прес".

Тя изрази позицията си, след като американският и южнокорейският президент предупредиха, че Северна Корея ще се сблъска с "края" на своя режим, ако използва ядрения си арсенал.

"Всички страни трябва да се изправят пред проблемите на Корейския полуостров и да изиграят конструктивна роля в насърчаването на мирното уреждане на въпроса", подчерта говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

Тя призова "да не се нагнетява умишлено напрежение, да не се предизвиква конфронтация и да не се отправят заплахи".

САЩ бранят с ядрена подводница Южна Корея срещу КНДР

САЩ бранят с ядрена подводница Южна Корея срещу КНДР

Сеул се отказа от ядрени оръжия в замяна на ангажимент от Вашингтон

На среща на върха във Вашингтон със своя южнокорейски колега Юн Сук-йел президентът Джо Байдън предупреди, че ядрена атака от Северна Корея срещу Съединените щати или техните съюзници е неприемлива и ще доведе до края на режима, предприел подобно действие.

Двамата лидери се споразумяха да засилят значително сътрудничеството си в областта на отбраната и обещаха да "реагират бързо" в случай на ядрена атака от страна на Северна Корея.

Южнокорейският президент Юн Сук-йел заяви, че мирът на полуострова ще бъде постигнат чрез сила и американските ядрени оръжия ще се включат в контраатакатаа, ако Пхенян използва своя ядрен арсенал.

Пекин обаче осъди това решение, като подчерта, че Вашингтон "пренебрегва регионалната сигурност и упорито използва проблема с полуострова, за да създаде напрежение".

Това, което правят САЩ, предизвиква конфронтация между страните, подкопава режима за неразпространение на ядрени оръжия и стратегическите интереси на други страни, категорична бе Мао.

Джон Болтън иска САЩ да върнат тактическите си ядрени оръжия в Южна Корея

Джон Болтън иска САЩ да върнат тактическите си ядрени оръжия в Южна Корея

Целта е успокоение на Сеул и предупреждение към Пхенян