Президентът на САЩ Джо Байдън и южнокорейският му колега Юн Сук Йол обявиха в сряда в Белия дом ключово ново споразумение, което има за цел да възпре севернокорейската агресия, съобщи CNN. 

То включва нов ангажимент на САЩ да разположи ядрена подводница в Южна Корея за първи път от началото на 80-те години.

На съвместна пресконференция Байдън приветства "железния съюз" между двете страни.

"Алиансът се формира по време на война и процъфтява в мир, каза Байдън. Нашият договор за взаимна отбрана е железен и това включва нашия ангажимент да разширим възпирането - и това включва ядрената заплаха, ядреното възпиране. Те са особено важни на фона на засилените заплахи от страна на КНДР и грубото нарушаване на санкциите на САЩ", добави Байдън.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Южна Корея се е съгласила да спре плановете си за създаване на собствен арсенал от ядрени оръжия в замяна на по-значима роля в потенциалния отговор от страна на Съединените щати при нападение от Северна Корея.

Южна Корея се отказа да разработва свои ядрени оръжия

Южна Корея се отказа да разработва свои ядрени оръжия

В замяна на по-значима роля в потенциалния отговор на САЩ при нападение от Северна Корея

Очакваше се пълният текст на сделката, за която се твърди, че е наречена Вашингтонска декларация, да бъде публикуван по-късно през деня.

Байдън и Юн разкриха "Вашингтонската декларация", набор от нови стъпки за засилване на сътрудничеството между САЩ и Южна Корея за военно обучение, споделяне на информация и движение на стратегически активи след последните тестове на ракети от Северна Корея.

Длъжностни лица изясниха, че няма план за разполагане на тактически ядрени оръжия на Корейския полуостров.

Все пак решението е вид признание, че опитите за възпиране на Северна Корея от напредъка на собствената ѝ ядрена програма са в застой.

Опитите за дипломация с Ким Чен Ун останаха почти без отговор, тъй като Северът ескалира своите ракетни тестове и потенциално се подготвя за нов ядрен тест.

Скорошно социологическо проучване установи, че повечето южнокорейци биха подкрепили решението на правителството да започне разработване на свои ядрени оръжия на фона на непрекъснатите заплахи от Пхенян.

Вчера бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън заяви, че САЩ трябва отново да разположат тактически ядрени оръжия в Южна Корея.

КНДР готви изстрелване на шпионски сателит

КНДР готви изстрелване на шпионски сателит

Първият военен разузнавателен сателит на страната

По негови думи целта на подобен ход би била да се изпрати ясно послание на Северна Корея и да се успокоят нарастващите призиви в Юга за собствено разработване на такъв тип оръжия.

Съединените щати разположиха тактически ядрени оръжия в Южна Корея през 1958 г. и ги изтеглиха от територията ѝ през 1991 г. Оттогава те се зарекоха да използват всичките си способности, за да защитят своя ключов азиатски съюзник.

По време на предизборната си кампания Юн заяви, че ще поиска от САЩ да върнат ядрените оръжия в Южна Корея, ако това е необходимо, но се отказа от този ход след встъпването си в длъжност през май. Неговият министър на отбраната Лий Йон-суп през ноември отрече Сеул да обмисля подобна мярка.

Джон Болтън иска САЩ да върнат тактическите си ядрени оръжия в Южна Корея

Джон Болтън иска САЩ да върнат тактическите си ядрени оръжия в Южна Корея

Целта е успокоение на Сеул и предупреждение към Пхенян