Южна Корея се е съгласила да спре плановете си за създаване на собствен арсенал от ядрени оръжия в замяна на по-значима роля в потенциалния отговор от страна на Съединените щати при нападение от Северна Корея.

Според доклад, публикуван от "Уол стрийт джърнъл", споразумението е постигнато по време на текущото посещение на южнокорейския президент Юн Сук-йел във Вашингтон.

Очаква се пълният текст на сделката, за която се твърди, че е наречена Вашингтонска декларация, да бъде публикуван по-късно през деня.

В декларацията също така ще бъде обявено символично посещение на американска подводница с балистични ракети в Южна Корея.

Джон Болтън иска САЩ да върнат тактическите си ядрени оръжия в Южна Корея

Джон Болтън иска САЩ да върнат тактическите си ядрени оръжия в Южна Корея

Целта е успокоение на Сеул и предупреждение към Пхенян

Скорошно социологическо проучване установи, че повечето южнокорейци биха подкрепили решението на правителството да започне разработване на свои ядрени оръжия на фона на непрекъснатите заплахи от Пхенян.

Вчера бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън заяви, че САЩ трябва отново да разположат тактически ядрени оръжия в Южна Корея. По негови думи целта на подобен ход би била да се изпрати ясно послание на Северна Корея и да се успокоят нарастващите призиви в Юга за собствено разработване на такъв тип оръжия.

Съединените щати разположиха тактически ядрени оръжия в Южна Корея през 1958 г. и ги изтеглиха от територията ѝ през 1991 г. Оттогава те се зарекоха да използват всичките си способности, за да защитят своя ключов азиатски съюзник.

По време на предизборната си кампания Юн заяви, че ще поиска от САЩ да върнат ядрените оръжия в Южна Корея, ако това е необходимо, но се отказа от този ход след встъпването си в длъжност през май. Неговият министър на отбраната Лий Йон-суп през ноември отрече Сеул да обмисля подобна мярка.

Миналата седмица Юн заяви, че разработването на ядрени оръжия нарушава Глобалния договор за неразпространение на ядрени оръжия, но той самият работи за укрепване на ролята на Сеул в разширеното възпиране на САЩ.

Южна Корея разполага тактически ядрени оръжия на територията си?

Южна Корея разполага тактически ядрени оръжия на територията си?

Южнокорейският президент подкрепи Япония за увеличения бюджет за отбрана