Южна Корея може да разположи тактически ядрени оръжия на своя територия предвид на нарастващата военна ескалация в региона. Тази възможност повдигна президентът Юн Сук-йол.

"Република Корея би могла да разположи тактически ядрени оръжия или да притежава свои собствени ядрени оръжия", посочи той по време на среща с представители на министерството на външните работи и отбраната.

Президентът изрази подкрепа и за решението на Япония да увеличи военния си бюджет поради нарастващата несигурност, породена от Северна Корея.

Юн посочи, че "Япония е увеличила бюджета си за отбрана, защото IRBM (балистична ракета със среден обсег - б.р.) летят над главите им, и е решила да включи т.нар. концепция за "контраудар" в своя отбранителен план".

Южна Корея призна провала си в борбата срещу дроновете на КНДР

Южна Корея призна провала си в борбата срещу дроновете на КНДР

Сеул ускорява създаването на специализирано военно подразделение за противодействие

Миналата седмица стана ясно, че южнокорейската армия обмисля закупуването на израелска система Sky Spotter, за да засили способността си да открива севернокорейски дронове.

До тази възможност се стигна, след като беше съобщено, че дрон на КНДР е навлязъл в северната част на забранената за полети зона около канцеларията на южнокорейския президент в Сеул.

Дронът е бил сред петте безпилотни летателни апарата на КНДР, преминали на територията на Южна Корея на 26 декември, което накара южнокорейските военни да вдигнат изтребители и хеликоптери. Армията обаче не успя да свали дроновете, които летяха над Юга с часове.

Преминаването на севернокорейските дронове през границата предизвика критики относно противовъздушната отбрана на Южна Корея в момент на нарастващи ядрени и ракетни заплахи от страна на Севера.

Юн предупреди, че ще обмисли прекратяването на междукорейския военен пакт от 2018 г., в случай че Северът отново наруши въздушното пространство на страната му.

Престрелки с артилерия между Северна и Южна Корея

Престрелки с артилерия между Северна и Южна Корея

Напрежение в региона