Южнокорейската армия обмисля закупуването на израелска система Sky Spotter, за да засили способността си да открива севернокорейски безпилотни самолети, съобщи в неделя агенция "Ренхап", позовавайки се на източник от министерството на отбраната в Сеул.

Това се дължи на острите критики към южнокорейските отбранителни агенции, че не са успели да противодействат на проникването на пет севернокорейски безпилотни самолета във въздушното пространство на страната в края на декември миналата година, отбелязва агенцията.

Дрон на КНДР е летял около канцеларията на президента на Южна Корея

Дрон на КНДР е летял около канцеларията на президента на Южна Корея

Той е бил един от петте безпилотни апарата, навлезли в южнокорейското въздушно пространство на 26 декември

Решението дали военните ще се обърнат към правителството с предложение за придобиване ще бъде взето през следващите седмици, след като се проучи ефективността на системата в борбата със заплахите от северните безпилотни самолети, каза източникът.

Миналия месец бе съобщено, че КНДР е изпратила пет безпилотни самолета, които са пресекли демаркационната линия и са прелетели над територията на Южна Корея. Един от тях успява да стигне до северните райони на Сеул. Този безпилотен самолет се връща в КНДР, а останалите изчезват от южнокорейските радари.