Севернокорейски дрон е навлязъл в северната част на забранената за полети зона около канцеларията на южнокорейския президент в Сеул миналата седмица, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на армията на Южна Корея.

Дронът е бил сред петте безпилотни летателни апарата на КНДР, преминали на територията на Южна Корея на 26 декември, което накара южнокорейските военни да вдигнат изтребители и хеликоптери. Армията обаче не успя да свали дроновете, които летяха над Юга с часове.

Въпреки че първоначално Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея отрече един от безпилотните самолети да е нахлул в забранената за полети зона близо до президентската канцелария, днес промени позицията си и потвърди, че това действително се е случило.

Южна Корея призна провала си в борбата срещу дроновете на КНДР

Южна Корея призна провала си в борбата срещу дроновете на КНДР

Сеул ускорява създаването на специализирано военно подразделение за противодействие

Говорител на Обединения комитет заяви, че има промяна в анализа след проверка на готовността на въолъжените сили по време на последното нахлуване на севернокорейски дронове в южнокорейското въздушно пространство.

Военните посочиха, че безпилотният самолет на КНДР не е летял директно над района Йонсан, където се намира канцеларията на президента Юн Сук-йол.

Преминаването на севернокорейските дронове през границата предизвика критики относно противовъздушната отбрана на Южна Корея в момент на нарастващи ядрени и ракетни заплахи от страна на Севера.

Юн предупреди, че ще обмисли прекратяването на междукорейския военен пакт от 2018 г., в случай че Северът отново наруши въздушното пространство на страната му.

Дронове на КНДР навлязоха във въздушното пространство на Южна Корея

Дронове на КНДР навлязоха във въздушното пространство на Южна Корея

В отговор Република Корея вдигна авиацията и отправи предупредителни изстрели