Южна Корея ще ускори създаването на военно подразделение, специализирано за борба с дронове, съобщава "Ройтерс".

Президентът Юн Сук-йел разкритикува реакцията на въоръжените сили на страната на проникването през границата на севернокорейски дронове

Вчера пет дрона на КНДР навлязоха на територията на Южна Корея, което накара Сеул да вдигне изтребители и хеликоптери в опит да свали безпилотните апарати. Това беше първото подобно нахлуване от 2017 г. насам.

Инцидентът отново изведе на дневен ред въпроси относно противовъздушната отбрана на Южна Корея в момент, когато тя се опитва да овладее нарастващите ядрени и ракетни заплахи на Севера.

Дронове на КНДР навлязоха във въздушното пространство на Южна Корея

Дронове на КНДР навлязоха във въздушното пространство на Южна Корея

В отговор Република Корея вдигна авиацията и отправи предупредителни изстрели

Южнокорейската армия изстреля предупредително около 100 картечни изстрела от хеликоптер, но не успя да свали нито един от дроновете, които летяха над няколко южнокорейски града, включително над столицата Сеул, в продължение на около пет часа.

Инцидентът показа значителна липса на готовност и обучение на нашите военни през последните няколко години и ясно потвърди необходимостта от по-интензивна бойна готовност и обучение, подчерта Юн на заседание на кабинета.

Той обвини за липсата на готовност "опасната" политика спрямо КНДР на своя предшественик, която разчита на "добрите намерения" на Пхенян и междукорейския военен пакт от 2018 г., забраняващ враждебните дейности в граничните райони.

"Планирахме да създадем звено за борба с дронове, което да наблюдава основните военни съоръжения на Северна Корея, и сега ще ускорим плана, доколкото е възможно", посочи президентът и обеща да засили способностите за наблюдение и разузнаване с авангардни скрити дронове.

Сеул нащрек заради все по-агресивни провокации на Северна Корея

Сеул нащрек заради все по-агресивни провокации на Северна Корея

Иска силно сътрудничество със САЩ и Япония

Военните се извиниха за неуспеха си да свалят дроновете, за които обясниха, че са твърде малки с размерите си от около 3 метра, за да бъдат прихванати лесно.

Военните поясниха и че не могат да ги атакуват агресивно поради опасения за безопасността на цивилните и обещаха да подобрят способностите за борба с дронове, включително чрез ударни средства, заглушаване и радарна технология и редовни учения за противовъздушна отбрана.

Инцидентът беше последното нахлуване на безпилотни летателни апарати във въздушното пространство на Южна Корея от изолирания Север, като двете Кореи остават технически във война, след като конфликта им от 1950-53 г. приключи с примирие, а не с мирен договор.

През 2017 г. севернокорейски дрон с очевидно шпионска мисия се разби и беше намерен в планина близо до границата. През 2014 г. друг севернокорейски дрон беше открит на южнокорейски граничен остров.