Армията на Република Корея (РК) вдигна самолети в отговор на проникването на дронове на КНДР във въздушното пространство на Южна Корея. Открит е предупредителен огън. Това съобщи информационната агенция Йонхап.

"Неидентифицирани обекти", за които се смята, че са дронове, са били открити в граничните райони на провинция Кьонги около 10:25 местно време. Летателните апарати пресякоха военната демаркационна линия и се появиха в остров Гангуа, причинявайки временно спиране на гражданските полети на летищата в Сеул. Засега не е ясно дали дроновете са били оборудвани с оръжие.

В отговор на провокацията Република Корея вдигна своите самолети, хеликоптери и друга авиационна техника. Южнокорейската армия предаде предупредителни съобщения, откри предупредителен огън, след което "започна операция за унищожаването им".

Операциите на КНДР с дронове са източник на нарастващи опасения за сигурността тук, тъй като могат да бъдат използвани за шпионски операции, както и за потенциални мисии за нападение срещу Юга.

Последният път, когато севернокорейски дронове пресякоха границата, беше през 2017 г.