Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол заяви, че ще обмисли прекратяването на междукорейския военен пакт от 2018 г., ако Северна Корея отново наруши нейното въздушно пространство, съобщи Ройтерс.

Юн направи коментара, след като беше информиран за мерките за противодействие на севернокорейските дронове, които преминаха в Южна Корея миналата седмица, призовавайки за изграждане на "огромна способност за реагиране, която надхвърля пропорционалните нива.

Отношения между Севера и Юга бяха обтегнати от десетилетия, но станаха още по-напрегнати, откакто Юн пое поста през май, обещавайки по-твърда линия срещу Пхенян.

Юн критикува начина, по който военните са се справили с инцидента с дронове, отчасти обвинявайки разчитането на предишната администрация на пакта от 2018 г., забраняващ враждебните дейности в граничните райони. Той призова военните да бъдат готови за отмъщение.

Президентът нареди на министъра на отбраната да пусне всеобхватна единица за дронове, която изпълнява многоцелеви мисии, включително наблюдение, разузнаване и електронна война, и да създаде система за масово производство на малки дронове, които са трудни за откриване в рамките на една година.

Южна Корея призна провала си в борбата срещу дроновете на КНДР

Южна Корея призна провала си в борбата срещу дроновете на КНДР

Сеул ускорява създаването на специализирано военно подразделение за противодействие