Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун нареди на служители да се подготвят за изстрелване на първия военен разузнавателен сателит на страната, съобщи в сряда севернокорейската държавна медия KCNA.

По време на посещението си в Националната администрация за аерокосмическо развитие във вторник Ким Чен Ун каза, че производството на военни разузнавателни сателити в страната е завършено и нареди изпращането на "няколко разузнавателни спътника".

Южна Корея произведе предупредителни изстрели към севернокорейски кораб

Южна Корея произведе предупредителни изстрели към севернокорейски кораб

Сеул и Вашингтон ще организират комбинирани отбранителни учения от 17 до 28 април

Той направи посещението заедно с дъщеря си, за която се смята, че е Джу Ае. Тя е присъствала на много събития заедно с баща си досега тази година.

Миналия декември Северна Корея заяви, че е провела "важен финален тест" за разработването на шпионски сателит. Агенцията за космическо развитие на страната обяви, че ще завърши подготовката за първия военен разузнавателен сателит до април 2023 г.

Севернокорейска хакерска група е пробила защитата на стотици компютри на 61 южнокорейски институции миналата година, беше съобщено по-рано.

По данни на полицията целта е била да извърши широкомащабна кибератака срещу Южна Корея.

От националната полицейска служба поясниха, че от юни 2022 г. до момента хакерската група Lazarus е проникнала в 207 устройства чрез инсталирания в тях софтуер за сигурност. Сред засегнатите институции са и осем медийни фирми.

При подготовката за кибератаката, групата Lazarus най-напред е "хакнала" южнокорейския доставчик на софтуера за сигурност, използван в инсталирането на плъгини за сигурност за онлайн банкиране. В резултат на това при отваряне на интернет страницата на дадена медия, на компютрите, на които е инсталиран софтуерът за сигурност, автоматично се внедряват зловредни кодове.

Полицията посочва, че хакерите са подготвяли широкомащабна кибератака, чрез която да окажат контрол върху засегнатите компютри и да ги превърнат в "компютри зомби". Южнокорейските власти обаче осуетили опита за проникване в компютрите, преди да бъдат нанесени някакви щети.

Lazarus е хакерска група на централното разузнавателно бюро на правителството на Северна Корея, отговорна за проникването в системата на компанията Sony Pictures през 2014 г.

Севернокорейски хакери готвели мащабна кибератака с "компютри зомбита" срещу Сеул

Севернокорейски хакери готвели мащабна кибератака с "компютри зомбита" срещу Сеул

През миналата година групата Lazarus проникнала в компютрите на 61 институции