Южна Корея произведе предупредителни изстрели към севернокорейски кораб, пресякъл морската граница. Това съобщи днес южнокорейската армия, цитирана от Reuters, уточнявайки, че действията са се развили в събота, 16 април.

"Нашите военни поддържат решителна бойна позиция, докато наблюдават движенията на врага в подготовка за потенциални провокации по отношение на нарушения на севернокорейски патрулни лодки", се посочва в изявление на Южна Корея.

Нахлуването дойде на фона на създалото се напрежение около засилените военни действия на Северна Корея през последните седмици, включително теста в петък на нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво.

Ким Чен Ун призова за възпиране на нападателна война

Ким Чен Ун призова за възпиране на нападателна война

Изглежда намеква за ядрена сила

Военновъздушните сили на Южна Корея заявиха днес, че ще организират комбинирани учения със САЩ от 17 до 28 април.

Ученията ще мобилизират 110 самолета, включително изтребители F-35 и F-15 на Южна Корея и американски изтребители F-16 и танкери за презареждане във въздуха KC-135, както и 1400 войници от двете страни.

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун тази седмица нареди засилване на възпирането на войната по "по-практичен и офанзивен" начин, за да се противопостави на това, което изолираната страна нарече ходове на агресия от страна на Съединените щати и Южна Корея.

Сеул и Вашингтон потвърдиха, че ученията им са отбранителни и имат за цел възпиране на Севера.

КНДР заговори за ядрена война със САЩ и Южна Корея

КНДР заговори за ядрена война със САЩ и Южна Корея

Пхенян заплаши да отговори на военните им учения с "настъпателни действия"