Северна Корея обвини САЩ и Южна Корея в ескалация на напрежението до ръба на ядрена война, съобщава "Ройтерс".

Пхенян заплаши да отговори на съвместните военни учения на двете страни с "настъпателни действия".

Държавната медия KCNA публикува коментар на Чо Джу-хьон, когото нарече международен анализатор по сигурността. В статията той отправя критики към ученията, определяйки ги като "спусък за изостряне на ситуацията на Корейския полуостров до точка на взрив".

"Безразсъдната военна конфронтационна истерия на САЩ и техните последователи срещу КНДР тласка ситуацията на Корейския полуостров до необратима катастрофа... до ръба на ядрена война", се предупреждава в статията.

"Международната общност единодушно се надява, че тъмните облаци на ядрената война, надвиснала над Корейския полуостров, ще се разсеят възможно най-скоро", се добавя в коментарния текст.

Американски бомбардировач се включи във военни учения на САЩ и Южна Корея

Американски бомбардировач се включи във военни учения на САЩ и Южна Корея

На фона на заплахите от Северна Корея

Силите на САЩ и Южна Корея провеждат поредица от годишни пролетни учения от март, включително маневри на ВВС и ВМС с участието на американски самолетоносач и бомбардировачи B-1B и B-52, както и първите от пет години насам широкомащабни учения на десантни кораби амфибии.

Отбелязва се, че участието на американския самолетоносач цели разпалване на конфронтация и се подчертава, че Пхенян ще отговори на ученията чрез "офанзивни действия".

"Ученията превърнаха Корейския полуостров в огромен барутен склад, който може да се взриви всеки момент", се посочва в статията.

Северна Корея реагира яростно на военните маневри, които възприема като репетиция за нахлуване на нейна територия.

Сеул: Пхенян всеки момент може да извърши ядрен опит

Сеул: Пхенян всеки момент може да извърши ядрен опит

Напрежение на Корейския полуостров

През последните седмици Пхенян засили военната си активност. Сред тестваните оръжия бяха балистични ракети с малък обсег на действие, способни да поразят Южна Корея, както и междуконтинентални балистични ракети с възможност за нанасяне на удари срещу континенталната част на САЩ.

На 21 март Северна Корея заяви, че е изстреляла две крилати ракети от подводница. През февруари страната изстреля и четири крилати ракети с голям обсег, способни да поразяват цели на разстояние 1240 мили.

В средата на март севернокорейският лидер Ким Чен-ун наблюдава тестово изстрелване на балистична ракета с малък обсег. Държавните медии нарекоха теста симулирана ядрена атака срещу неуточнени южнокорейски цели.

Ким Чен-ун заповяда ядрено превъоръжаване на Северна Корея

Ким Чен-ун заповяда ядрено превъоръжаване на Северна Корея

Военни провокации от Пхенян