Южна Корея и Съединените щати проведоха комбинирани въздушни учения, включващи поне един американски стратегически бомбардировач B-52H. Това съобщи министерството на отбраната на Сеул, цитирано от агенция "Йонхап".

Маневрите идват на фона на съвместните усилия за възпиране на развиващите се заплахи от Северна Корея.

Бомбардировачът беше предислоциран на Корейския полуостров около месец след последното му разполагане там заради напрежението вследствие от провокативните ходове на Пхенян.

Южнокорейските военновъздушни сили мобилизираха своите изтребители F-35A, а американската се включи с изтребители F-35B и F-16.

Южна Корея ще накара КНДР да си плати дълга за провокациите
Обновена

Южна Корея ще накара КНДР да си плати дълга за провокациите

След поредния оръжеен тест на Пхенян

Обучението се съсредоточи върху практикуване на процедури за защита на стратегическия бомбардировач от потенциални заплахи от въздушен противник и укрепване на оперативната съвместимост и комбинираните оперативни способности на съюзническите сили, уточниха от министерството.

"Счита се, че последователното разполагане на полуострова на ключови американски стратегически активи показва решимостта на САЩ да защитят Република Корея и усилията им да повишат доверието в разширеното възпиране", допълват от ведомството.

Разширеното възпиране се отнася за ангажимента на САЩ да използват пълния набор военни способности, включително ядрени, за защита на своя съюзник.

От южнокорейската армия заявиха, че въздушните учения на двете страни демонстрират "перфектната" готовност на техния съюз да отговори "бързо и категорично" на всякакви провокации от страна на КНДР.

Северна Корея тества и крилати ракети

Северна Корея тества и крилати ракети

Четвърти поред ракетни изпитания на КНДР от началото на ученията на САЩ и Южна Корея