Президентът на Южна Корея Юн Сук-йел "ще се погрижи КНДР да плати цената за безразсъдните си провокации", съобщава агенция "Йонхап".

По-рано днес Пхенян обяви, че е тествал подводен ядрен дрон, в допълнение към многобройните изстрелвания на ракети през последните седмици.

"Северна Корея напредва с ядрените си оръжия с всеки изминал ден и извършва ракетни провокации с безпрецедентна интензивност", подчерта Юн.

Той посочи, че южнокорейското правителство и армия ще укрепят драстично силите си предвид ядрения и ракетния напредък и провокациите на Северна Корея и ще затвърдят допълнително сътрудничеството в областта на сигурността между Сеул и Съединените щати, както и между Сеул, САЩ и Япония.

Отделно правителството на Република Корея призовава КНДР да погаси дълга си от 2007 г. на стойност 80 млн. долара за доставки за леката промишленост.

Бездействието на Севера представлява нарушение на междукорейското споразумение и противоречи на международната практика", посочват в изявление от Министерството на обединението. Допълва се и че КНДР е пренебрегнала нееднократно уведомленията от Република Корея с искане за изплащане.

Република Корея е отпуснала заем от 80 млн. долара за суровини за производство на обувки, дрехи и сапун през 2007 г. Съгласно двустранното споразумение КНДР се е задължила да изплати дълга в замяна на доставки на цинк и други природни ресурси. Плащания са правени през самата 2007 и частчино 2008 г., след това са спрели.

През 2022 г. КНДР проведе рекорден брой ракетни изпитания, а през настоящата година продължава провокациите си с изстрелването на близо 20 ракети при десет отделни теста.

Северна Корея тества и крилати ракети

Северна Корея тества и крилати ракети

Четвърти поред ракетни изпитания на КНДР от началото на ученията на САЩ и Южна Корея

Сред тестваните оръжия бяха балистични ракети с малък обсег на действие, способни да поразят Южна Корея, както и междуконтинентални балистични ракети с възможност за нанасяне на удари срещу континенталната част на САЩ.

На 21 март Северна Корея заяви, че е изстреляла две крилати ракети от подводница. Миналия месец страната изстреля и четири крилати ракети с голям обсег, способни да поразяват цели на разстояние 1240 мили.

Миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун наблюдава тестово изстрелване на балистична ракета с малък обсег. Държавните медии нарекоха теста симулирана ядрена атака срещу неуточнени южнокорейски цели.

Ким Чен Ун се хвали с тест на ядрен подводен дрон

Ким Чен Ун се хвали с тест на ядрен подводен дрон

Северна Корея показва мускули