Военните сили на САЩ и Южна Корея обявиха, че ще проведат най-мащабното съвместно учение през последните пет години.

Това съобщи "Гласът на Америка".

На съвместна пресконференция представителите на южнокорейските и американските военни заявиха, че от 13 до 23 март ще проведат тренировка "Щит на свободата" - командно-щабно учение с използване на компютърни симулации, за да укрепят способностите си за отбрана и реагиране.

През същия период ще се проведе и отделно широкомащабно съвместно полево учение Warrior Shield FTX.

Говорител на американската армия заяви, че учението ще включва съвместни десантни упражнения и ще бъде сравнимо по мащаб с най-голямото съюзническо полево учение през пролетта - Foal Eagle.

Северна Корея продължава с ракетните провокации

Северна Корея продължава с ракетните провокации

ООН осъди действията на Пхенян

Отбелязва се, че Северна Корея е заплашила да предприеме "безпрецедентни" решителни действия срещу подобни учения. Тя вероятно ще отговори с ракетни изпитания, тъй като разглежда подобни маневри като репетиция за инвазия.

По-рано писахме, че Южна Корея и САЩ проведоха съвместни учения срещу безпилотни летателни апарати на КНДР в американската военновъздушна база в югозападния град Кунсан, южно от Сеул.

Припомняме, че миналата година Северна Корея засили демонстрациите си на оръжия, които включваха серия от ракетни и артилерийски изстрелвания, които тя нарече "симулирани ядрени удари срещу южнокорейски и американски цели".

Северна Корея: Нашите ракети са предупреждение към САЩ и Южна Корея

Северна Корея: Нашите ракети са предупреждение към САЩ и Южна Корея

Пхенян показа мускули на съседите си