Северна Корея съобщи, че в понеделник сутринта военните ѝ са провели учения за стрелба с множество ракетни установки, съобщи южнокорейската информационна агенция Renhap, като се позова на севернокорейския ЦАПК.

Артилерийско подразделение на Корейската народна армия (КНА) е изстреляло два снаряда от 600-милиметрова многоцелева ракетна установка към Японско море, се казва в доклада.

Северна Корея описва "изключително големия" ракетен гранатомет като средство за "тактическа ядрена атака".

Пхенян подчерта, че учението за стрелба е засилило готовността на Корейската народна армия да отговори на военновъздушните сили на Южна Корея и САЩ.

Северна Корея: Нашите ракети са предупреждение към САЩ и Южна Корея

Северна Корея: Нашите ракети са предупреждение към САЩ и Южна Корея

Пхенян показа мускули на съседите си

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди изстрелването на две ракети от Северна Корея в понеделник и призова Пхенян да се въздържа от провокативни действия.

"Генералният секретар категорично осъжда изстрелването на още една балистична ракета с междуконтинентален обсег от КНДР", се казва в коментар на говорителя на генералния секретар Стефан Дюжарик на уебсайта на ООН.

Отбелязва се, че Гутериш повтаря призива си към Пхенян "незабавно да се откаже от всякакви по-нататъшни провокативни действия, да изпълни изцяло международните си задължения по всички съответни резолюции на Съвета за сигурност и да възобнови диалога, водещ до устойчив мир и пълна, проверима денуклеаризация на Корейския полуостров".

По-рано Обединеният комитет на началник-щабовете (ОКС) на Южна Корея съобщи, че е регистрирал изстрелването на две ракети с малък обсег на действие от окръг Сукчеон в провинция Пхенян-Намдо между 7:00 и 7:11 ч. местно време.

Южнокорейските военни уточниха, че ракетите са прелетели съответно около 390 км. и 340 км.

Северна Корея отговаря с балистична ракета на учения на Юга и САЩ

Северна Корея отговаря с балистична ракета на учения на Юга и САЩ

САЩ и Южна Корея се подготвят да проведат учения за симулация на ядрена атака

Според японското министерство на отбраната първата от изстреляните ракети е прелетяла на височина 100 км, като обсегът ѝ е бил около 400 км. Втората ракета е летяла на височина 50 км и е имала обсег от около 350 км.