Северна Корея е изстреляла днес балистична ракета.

Южнокорейските въоръжени сили и японското министерство на отбраната наблюдават траекторията. Северна Корея изстреля неидентифицирана балистична ракета по посока на Японско море, се посочва в съобщение на генералния щаб на южнокорейските въоръжени сили, като под Източно море се визира Японско море.

Според японското министерство на отбраната вероятно става дума за балистична ракета, от ведомството не коментираха повече детайли. Според японската брегова охрана ракетата вече е паднала. Вероятното място е изключителната икономическа зона на Япония, 200 км западно от северния остров Хокайдо.

До момента няма съобщения за щети във връзка с инцидента. Японските власти призоваха корабите в региона да стоят настрана от отломките и незабавно да се свържат с властите. В канцеларията на японския министър-председател е свикано извънредно заседание на кризисната група за събиране и анализиране на информация.

САЩ наблюдават КНДР за нов ядрен опит

САЩ наблюдават КНДР за нов ядрен опит

Работи се в тясно сътрудничество със съюзниците

Миналата година КНДР изстреля рекорден брой от над 70 ракети. Сегашното изстрелване е второто за 2023 г., като предишното се състоя в нощта на 1 януари, припомня ТАСС.

Изстрелването идва в момент, в който САЩ и Южна Корея се подготвят да проведат учения за симулация на ядрена атака, идваща от Северна Корея. Северна Корея вече предупреди вчера, че ще реагира с безпрецедентна сила на американо-южнокорейските военни маневри, като съзира в тях подготовка за въоръжен конфликт.

Пхенян заплаши Южна Корея и САЩ с безпрецедентен отговор на военните им учения

Пхенян заплаши Южна Корея и САЩ с безпрецедентен отговор на военните им учения

Обвини съюзническите страни в повишаване на напрежението в региона