Севернокорейската държавна информационна агенция KЦНA съобщи в петък, че тази седмица под ръководството на лидера Ким Чен Ун е тествала нов ядрен подводен дрон, докато американски десантен кораб пристигна в Южна Корея за съвместни учения, уточнява "Ройтерс".

Държавната информационна агенция на Севера също така потвърди, че е изстреляла крилати ракети по време на изпитанието на оръжието и учението за стрелба, което се проведе от вторник до четвъртък.

По време на учението севернокорейският дрон е кръстосвал под водата повече от 59 часа и се е взривил във водите край източното крайбрежие в четвъртък, уточни KЦНA. Тя не дава подробности за ядрените възможности на дрона.

Системата от дронове е предназначена за извършване на скрити атаки във водите на противника и за унищожаване на морски ударни групи и големи оперативни пристанища, заяви KCNA.

"Този ядрен дрон за подводни атаки може да бъде разположен на всяко крайбрежие и пристанище или да бъде теглен от надводен кораб за операция", заяви информационната агенция.

В отделно учение Северна Корея потвърди, че в сряда е изстреляла четири крилати ракети, за да тренира изпълнението на тактически мисии за ядрена атака.

Северна Корея тества и крилати ракети

Северна Корея тества и крилати ракети

Четвърти поред ракетни изпитания на КНДР от началото на ученията на САЩ и Южна Корея

Ракетите са били снабдени с "тестова бойна глава, симулираща ядрена бойна глава", и са прелетели от 1500 до 1800 км, добави тя.

Южнокорейските военни заявиха, че Северна Корея е изстреляла четири крилати ракети край източното си крайбрежие в сряда.

Официален Пхенян заяви, че последните оръжейни изпитания и учения не са имали отрицателно въздействие върху сигурността на съседните държави.