Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун призовава за по-практично възпиране на нападателна война. Това съобщи във вторник официалната централна новинарска агенция на Северна Корея (KCNA).

Ким е направил изявлението предишния ден, докато е председателствал разширено заседание на Централната военна комисия на управляващата Работническа партия.

На срещата Ким е подчертал необходимостта от засилване на възпирането на войната на страната с нарастваща скорост по "по-практичен и офанзивен" начин като "мярка за по-строг контрол и управление на все по-влошаващата се сигурност на Корейския полуостров".

"Възпирането на войната", споменато от Ким, изглежда намеква за ядрена сила.

KCNA каза, че срещата е обсъдила "важни военни въпроси" за усъвършенстване на отбранителната способност на страната и подготовката за война в отговор на агресивните военни политики и действия на "САЩ". империалисти" и нейните "марионетки-предатели" Южна Корея.

От четири дни Пхенян не вдига телефона на Сеул

От четири дни Пхенян не вдига телефона на Сеул

Напрежение на Корейския полуостров

На срещата са били обсъдени и практически въпроси и организационни мерки за изготвяне на различни военни планове за действие, на които врагът не можеше да отговори с никакви средства или методи, като резултатите бяха единодушно приети.

Припомняме, че ден по-рано беше съобщено, че от четири дни Южна Корея не може да се свърже с КНДР чрез междукорейския комуникационен канал и военната гореща линия.

По данни на Министерството за обединение на двете Кореи Северът не е отговорил на телефонно обаждане в 9 ч. сутринта в понеделник. Отбелязва се, че обажданията от Юга са останали без отговор от петък сутринта.

Ведомството припомня, че двете Кореи провеждат телефонни разговори два пъти дневно, в 9:00 и 17:00 ч. .

Точната причина, поради която Северът отказва да отговори на обажданията, е неизвестна. Смята се обаче, че Пхенян умишлено оставя обажданията на Сеул без отговор, като по този начин протестира срещу съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ.

През юли 2021 г. КНДР възстановява преките линии за комуникация, които бяха прекъснати през 2020 г. след решението на Пхенян да прекрати контактите си със Сеул.

През юни 2020 г. властите на КНДР обявиха, че са прекъснали контакта със Сеул по всички съществуващи комуникационни канали.

Сеул: Пхенян всеки момент може да извърши ядрен опит

Сеул: Пхенян всеки момент може да извърши ядрен опит

Напрежение на Корейския полуостров

След това офисът за междукорейска връзка в технопарка Кесон близо до демилитаризираната зона беше взривен. Севернокорейските власти потвърдиха, че решението за разрушаването на сградата е било тяхно.