Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиен призова на брифинг във вторник НАТО "да престане да прехвърля вината" и "да направи нещо практично за политическо уреждане на конфликта" между Русия и Украйна, предаде Агенция Франс прес (АФП).

Така външното министерство отговори на изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който каза в интервю за Би Би Си предния ден, че ако Китай не промени политиката си по отношение на войната на Русия срещу Украйна, ще трябва да понесе последствията.

По-специално, бихме могли да говорим за икономически санкции в отговор на факта, че Китай "споделя много технологии, като микроелектроника, които са ключови за Русия при създаването на ракетите и оръжията, които тя използва срещу Украйна", обясни Столтенберг.

"Съветваме (НАТО) да спре да прехвърля вината, да сее раздори и да налива масло в огъня (...) вместо да клевети и напада Китай, да се ангажира със самоанализ", цитира АФП думите на говорителя на китайското външно министерство.

Китай не взе участие в срещата на върха за мира, проведена в Швейцария през уикенда, инициирана от Украйна за обсъждане на "формулата за мир", предложена от Киев. Русия не беше поканена на него.

Срещата на върха в Швейцария не стана "сребърния куршум" на мира

Срещата на върха в Швейцария не стана "сребърния куршум" на мира

За Западния блок е трудно да привлече голям брой африкански и азиатски държави на своя страна

Китай лобира пред правителствата за свой алтернативен мирен план за Украйна, казаха 10 дипломати, като един от тях нарече кампанията на Пекин "фин бойкот" на световната среща в Швейцария.

С наближаването на срещата на върха Китай засили контактите си чрез срещи с гостуващи чуждестранни високопоставени лица, телефонни обаждания и съобщения до чуждестранни мисии в китайската платформа WeChat, казаха дипломати.

Специалният пратеник на Пекин по евразийските въпроси Ли Хуей миналия месец посети Турция, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства и се срещна с представители на развиващите се страни в техните посолства в Пекин, казаха дипломатите.

Докато обяснява защо няма да присъства на срещата на върха, Китай се опитва да привлече развиващите се страни да се присъединят към мирния план, който издаде с Бразилия миналия месец.

Предложението призовава за международна мирна конференция, "проведена в подходящо време, която е призната както от Русия, така и от Украйна, с равно участие на всички страни, както и справедливо обсъждане на всички мирни планове".

Западът не гледа на Китай като партньор, а като заплаха

Западът не гледа на Китай като партньор, а като заплаха

Извод от срещата на Г-7 в Италия