Президентът на Китай Си Цзинпин обеща да отвори още икономиката на Китай, като обяви, че светът трябва да "събори стените", след като откри годишния търговски панаир в Шанхай, съобщават китайските медии.

Си се обърна към публика, включваща френския президент Еманюел Макрон, за да покаже готовността си да освободи огромните си вътрешни пазари, изправен пред критики, че те са твърде много обгрижвани от Пекин.

Световната общност трябва "да продължи да събаря стени, вместо да строи стени, решително да се противопоставя на протекционизма и унилатерализма, и непрекъснато да намалява търговските бариери", настоя китайският държавен глава.

В речта на Си не е имало подробности обаче, и по този начин е малко вероятно да успокои чуждестранните критици, които обвиняват Китай в редица протекционистки мерки и че не изпълнява обещанията си за реформи.

След като Китай и САЩ работят за сключване на частично търговско споразумение миналия месец, Си се е въздържал от споменаване на митническата война в коментарите си.

Това беше в рязък контраст с програмната му реч през миналата година в разгара на конфронтацията, когато китайският президент се нахвърли на администрацията на Тръмп, заклеймявайки "протекционизма", "изолационизма" и "закона на джунглата", въпреки че не спомена САЩ в прав текст.

Говорейки след Си, Макрон се оплака, че търговската война между САЩ и Китай "само създава губещи" и затруднява глобалния растеж.

Той каза, че се надява двете най-големи икономики в света да постигнат споразумение, което също така ще "запази интересите" на други търговски партньори, започвайки от Европейския съюз.

Без директно да назове президента на САЩ Доналд Тръмп, Макрон разкритикува "едностранните действия, използването на митата като оръжие и оцеляването на най-приспособимите".

Но френският държавен глава каза още, че отварянето на пазара на Китай "трябва да се ускори и да стане по-прозрачно".