Най-големият китайски производител на ракети разработва военни безпилотни летателни апарати със стелт способности, които могат да избягват противовъздушни оръжия (ПВО).

Това съобщава официозът на Китайската комунистическа партия China Daily, като това е пореден напредък за амбициозната програма на страната за военна модернизация, отбелязва "Ройтерс". 

"Дроните се превърнаха в задължително оръжие в съвременната война, защото те могат да играят важна роля в разузнаването, прецизните удари на далечно разстояние, операциите срещу подводници и въздушни битки", коментира заместник генералният директор на Китайската корпорация за космическа наука и индустрия.

Настоявайки, че няма враждебни намерения, Китай инвестира милиарди долари, за да поднови застаряващото си военно оборудване и разработва нови оръжия, включително стелт изтребители и самолетоносачи.

Неговите големи военни разходи обаче изнервиха региона, който вече е нащрек заради по-твърдия подход на Пекин към споровете в Южно и Източнокитайско море и заради автономен Тайван, който за Китай е неделима част от него.

Китайската корпорация също така разработва безпилотни самолети с дълга издръжливост и такива, които да летят много високо в атмосферата.

Допълва се, че дроните приличали на крилати ракети.

Китай засили изследванията в областта на военните безпилотни самолети, надявайки се да присвои пазарен дял от САЩ и Израел с по-евтина технология и желание да продава на страни, с които западните държави не са склонни да търгуват.