Китай разширява закона за държавните тайни за първи път от 2010 г., така че той да обхване ограничената чувствителна информация до "работни тайни", съобщава "Ройтерс".

Висшият законодателен орган на страната прие ревизирания Закон за опазване на държавните тайни вчера и той ще влезе в сила от 1 май.

Според анализаторите разширеният закон е поредното доказателство за засиления фокус на китайския президент Си Дзинпин върху националната сигурност - нещо, което вече доведе до широкообхватна актуализация на закона за борба с шпионажа през април миналата година, за който някои държави се опасяват, че може да се използва за репресиране на редовния бизнес.

Китай затяга мерките за борба с шпионажа

Китай затяга мерките за борба с шпионажа

Китайският парламент прие широкообхватни промени в националното законодателство

Акциите на китайската полиция през миналата година срещу няколко управленски консултантски компании, включително Mintz Group и Bain & Co., предизвикаха безпокойство сред чуждестранната бизнес общност в Китай. Японски фармацевтичен изпълнителен директор също беше задържан в Пекин по обвинения в шпионаж през март 2023 г.

Понастоящем държавните тайни включват различни области - от вземане на решения в правителството и комунистическата партия до военни и дипломатически дейности, както и икономическо развитие, наука и технологии.

Актуализацията на закона за държавните тайни изисква от правителствените служби и работните звена да защитават части от информация, "които не са държавна тайна, но ще причинят определени неблагоприятни последици, ако изтекат". Добавя се, че правилата за специфичното управление на работните тайни ще бъдат публикувани отделно, без да се посочва конкретна дата.

Китай иска да мобилизира цялата нация в контрашпионаж

Китай иска да мобилизира цялата нация в контрашпионаж

Трябва да се създаде система, която прави "нормално" участието на масите в контрашпионажа

Ревизираният закон ще "укрепи систематизацията, изчерпателността и синергията" на набора от закони относно националната сигурност и държавните тайни, заяви анонимен служител от Бюрото за държавни тайни.

Освен това законодателството "засилва" координацията с китайския Закон за сигурността на данните за управлението на поверителни данни.

От миналата година Министерството на държавната сигурност все по-често предупреждава обществеността да бъде нащрек за чуждестранни шпионски опити.