Парламентът на Китай прие широкообхватни промени в националното законодателство за борба с шпионажа, съобщава "Ройтерс".

С актуализацията се забранява трансферът на информация, свързана с националната сигурност, и се разширява определението за шпионаж.

Висшият законодателен орган на Китай прие изменения за първи път от 2014 г. Закон за борба с шпионажа след три дни обсъждания, като той ще влезе в сила от 1 юли.

Президентът Си Дзинпин превърна националната сигурност в основен фокус на своята администрация от встъпването си в длъжност през 2012 г.

Анализаторите твърдят, че тези законодателни промени са доказателство за по-строгия режим предвид засилващите се подозрения спрямо Съединените щати и техните съюзници.

Китай: САЩ са страна №1 по шпионаж, следят и Европа

Китай: САЩ са страна №1 по шпионаж, следят и Европа

Пекин контрира обвиненията за засилен китайски шпионаж срещу страни от Алианса

Съгласно направените изменения всички "документи, данни, материали и предмети, свързани с националната сигурност и интереси" попадат под същата защита като държавните тайни.

Законът не уточнява какво влиза в обхвата на националната сигурност или интересите на Китай. Той обаче разширява дефиницията за шпионаж, като включва в нея и кибератаки срещу държавни органи или критична информационна инфраструктура.

Измененият закон позволява на разследващите власти да получават достъп до данни, електронно оборудване, информация за лична собственост, както и да забраняват преминаването на границите. Кибератаките също се класифицират като шпионаж.

САЩ: Китайският балон - част от мащабна шпионска програма

САЩ: Китайският балон - част от мащабна шпионска програма

Това е е първият подобен случай

"Международните отношения продължават да се влошават, подозренията се засилват и се поставя акцент върху националната сигурност и противодействието на шпионажа", заяви Джереми Даум, старши сътрудник в китайския център "Пол Цай" към Йейлското юридическо училище.

По негови думи измененията "както въвеждат широко схващане на поянието "национална сигурност", така и подчертават отчитането на потенциалните рискове за сигурността във всички области.

През последните години Китай задържа десетки китайски и чуждестранни граждани по подозрение в шпионаж, като например ръководител на японския производител на лекарства Astellas Pharma, който беше арестуван в Пекин миналия месец. Делата за шпионаж обикновено се разглеждат тайно от съображения за националната сигурност.