Съединените щати са страна номер едно в света по тайно наблюдение на други държави, включително на европейски страни. Това заяви на брифинг говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин, цитиран от ТАСС.

"Искаме да отбележим, че когато става въпрос за наблюдение на държави, Съединените щати заслужено са страна номер едно в света по следене (на други страни) и международната общност, включително Европа, е установила това от личен опит", подчерта той по повод твърденията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за засилен китайски и руски шпионаж срещу страни от Алианса.

Вчера Столтенберг заяви на пресконференция в Брюксел, че неидентифицираните балони над САЩ са знак за засилено китайско и руско разузнаване срещу страните от НАТО.

САЩ с доказателства, че китайският балон бил шпионски

САЩ с доказателства, че китайският балон бил шпионски

Оборудването му било за разузнавателни, а не метеорологични цели

Също вчера Пекин посочи, че американски балони с голяма надморска височина са прелетели над въздушното му пространство без разрешение повече от 10 пъти от началото на 2022 г.

На 4 февруари Съединените щати свалиха обект край бреговете на Южна Каролина, който според тях е китайски шпионски балон, след като той се носеше над територията им в продължение на дни. В отговор на китайския балон Вашингтон отложи посещението на държавния секретар Антъни Блинкън в Пекин.

Китай твърди, че балонът е бил цивилен изследователски кораб, който по погрешка се е отклонил от курса, и обвини Съединените щати в прекомерна реакция.

През последните дни американската армия свали още три подозрителни обекта над Северна Америка.

САЩ: Китайският балон - част от мащабна шпионска програма

САЩ: Китайският балон - част от мащабна шпионска програма

Това е е първият подобен случай