Китайският балон, който прелетя над Северна Америка и беше свален над Атлантическия океан, е бил снабден с технология за електронно наблюдение, способна да проследява комуникациите на САЩ, съобщават от Държавния департамент на страната, цитирани от Си Ен Ен и "Гардиън".

Оборудването, способно да прихваща и геолокира комуникации, е било идентифицирано от шпионски самолет U2, изпратен да провери балона.

"Оборудването на балона, летящ на голяма надморска височина, очевидно е било за разузнаване и е несъвместимо с оборудването на борда на метеорологичните балони", категоричен бе правителствен служител, който поясни, че то е включвало голям брой антени, за да улавя и събира комуникации.

"Беше оборудван със слънчеви панели, достатъчно големи, за да произведе необходимата мощност за работа с множество активни сензори за събиране на разузнавателна информация", посочи още служителят.

САЩ: Китайският балон - част от мащабна шпионска програма

САЩ: Китайският балон - част от мащабна шпионска програма

Това е е първият подобен случай

Китай е използвал такива балони за събиране на разузнавателна информация от 40 различни страни на пет континента, твърдят от САЩ.

Вашингтон обмисля санкции срещу замесените в инцидента, включително срещу производителя на балона, който според Държавния департамент е "одобрен доставчик" на Китайската народноосвободителна армия.

Страната посочва, че ще засили усилията си за разкриване и справяне с по-големите дейности по наблюдение на Китайската народна република, които представляват заплаха за националната ѝ сигурност и тази на нейните съюзници и партньори.

Американските военни нямат правомощия да събират разузнавателна информация в САЩ, така че на самолета U2 беше предоставено специално разрешение да проведе операцията за контраразузнаване.

Пекин е отхвърлил разговор със САЩ заради балона

Пекин е отхвърлил разговор със САЩ заради балона

Вашингтон го описва като усъвършенстван високопланински шпионски апарат