Пекин отхвърли искането за защитен разговор между ръководителя на Пентагона Лойд Остин и неговия колега в деня, в който американски военен самолет свали предполагаем китайски балон за наблюдение, заяви говорител на Министерството на отбраната на САЩ, цитиран от АФП.

"В събота, 4 февруари, веднага след като предприе действия за сваляне на балона на КНР, Министерството на отбраната подаде искане за провеждане на защитена среща между министъра Остин и министъра на националната отбрана на КНР Вей Фенхе", заяви бригаден генерал Пат Райдър в изявление, като посочи Китайската народна република.

"За съжаление КНР отхвърли искането ни. Ангажиментът ни да поддържаме открити линии за комуникация ще продължи", добави Райдър.

Китай твърди, че балонът е бил заблуден летателен апарат за наблюдение на времето без военна цел, но Вашингтон го описва като усъвършенстван високопланински шпионски апарат.

След като бавно преминава през средата на Съединените щати, според сведенията над няколко строго секретни военни обекта, балонът се насочва над източното крайбрежие, където в събота американски изтребител го сваля.